Region

OHR: Kristijan Šmitće svedočiti u Strazburu u predmetu "Kovačević"

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2024

-

12:09

OHR: Kristijan Šmitće svedočiti u Strazburu u predmetu "Kovačević"
Kristijan Šmit - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, svedočiće u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Kovačević", potvrđeno je danas iz OHR-a.

U odgovoru za sarajevski Dnevni avaz, iz OHR su naveli da je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit pozvan u Strazbur od Evropskog suda za ljudska prava.

Naveli su i da je Šmit kontinuirano pozivao političare u BiH da sprovedu odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetima poput "Sejdić-Finci" Pozivajući se na svoja saznanja, Avaz je prethodno objavio da je Šmit u Strazbur pozvan da svedoči “kao vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Evropski sud za ljudska prava je u avgustu prošle godine prvostepeno presudio u korist Slavena Kovačevića, koji je tužio Bosnu i Hercegovinu zbog kršenja njegovih biračkih prava kao pripadnika Ostalih.

Sud je presudio da je Kovačeviću koji ne pripada ni jednom od tri konstitutivna naroda ugroženo pravo jer pri izboru članova Predsedništva BiH, kao građanin Federacije BiH, može glasati isključivo za hrvatskog ili bošnjačkog kandidata. Savet ministara BiH se žalio na odluku i o predmetu trenutno odlučuje Veliko veće Suda. Podnosilac zahteva Slaven Kovačević savetnik je člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

Komentari (0)

Evropa