Region

Dodikova savetnica najavila kandidaturu za predsednicu Hrvatske: Aktuelni političari nisu dorasli globalnim izazovima

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2024

-

17:21

Dodikova savetnica najavila kandidaturu za predsednicu Hrvatske: Aktuelni političari nisu dorasli globalnim izazovima
Dodikova savetnica najavila kandidaturu za predsednicu Hrvatske: Aktuelni političari nisu dorasli globalnim izazovima - Copyright Prinstscreen YouTube/HINA multimedija

veličina teksta

Aa Aa

Novinarka  i diplomata Aurora Vais, koju hrvatski mediji predstavljaju isključivo kao savetnicu u kabinetu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, najavila je danas svoju kandidaturu na predstojećim predsedničkim izborima u Hrvatskoj.

Vais je na konferenciji za novinare u Zagrebu rekla da aktuelni političari u Hrvatskoj nisu dorasli globalnim izazovima te da Hrvatska treba lidera koji će se znati s njima nositi.

Ona se založila za povećanje predsedničkih ovlašćenja, koje bi uključivale domen Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane i bezbednosno-obaveštajne službe.

Uloga predsednika je predstavljati svoju državu svetu, naglasila je i obećala da će to činiti dostojno ako bude izabrana.

Prema njenom mišljenju, Hrvatska proteklih godina ima premijera, ali ne i predsednika, što je, kako kaže, nedopustivo. 

"Ulogu predsednika treba jačati, posebno u vreme globalnih izazova, većim ovlašćenjima", navela je Vaisova.

Smatra da je Hrvatskoj potreban predsednik koji će, kako kaže, biti "hladne glave" i "spreman da razgovara sa svim liderima i susedima".

Prinstscreen YouTube/Jutarnji list

 

Hina prenosi da je Vais upozorila da je zapadni Balkan goruća tačka ocenivši da "uzavrela" situacija između Crne Gore i Hrvatske nikako nije opravdana. Smatra da se treba pomiriti s prošlošću, kao što je to učinjeno sa Srebrenicom, pa bi, kaže, tako trebalo i s Rezolucijom o Jasenovcu.

Upozorila je na problem ilegalnih migracija s kojima se susreću Hrvatska i čitava Evropa te naglasila da je potrebno zaštititi evropske granice i na taj način i evropske vrednosti.

U Bosni i Hercegovini tri tamošnja naroda, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, moraju biti ravnopravni, rekla je Vais.

Inače, u biografiji Vaisove je zapisano da je radila kao izveštač za brojne medije, uključujući BBC, Balkansku istraživačku mrežu BIRN, bečki Klajne Cajtung, zagrebački Večernji list, portal 24 sata i Novu TV.

Ona je istakla i svoje veštine u međunarodnim odnosima i diplomatiji širom srednje i jugoistočne Evrope.

O obrazovanju navodi novinarstvo i studije na Diplomatskoj akademiji u Beču te ističe angažman u Ujedinjenim narodima i OSCE-u.

Nedavno postala savetnica Milorada Dodika

Nedavno je preuzela ulogu savetnice za međunarodne poslove i bezbednost u kabinetu Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske.

Na pitanje da li joj je otežavajuća okolnost za kandidaturu za predsednicu Hrvatske to što je savetnica predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i da li je to sukob interesa, Vias je rekla da to nije sukob interesa iako je svesna da je to otežavajuća okolnost.

"Ali, ja sam profesionalac i stručnjak za spoljnu politiku i bezbednost", rekla je i dodala da je učinila puno toga za Hrvatsku, između ostalog je pomogla da se, kako kaže, "omekša" austrijski stav prema Hrvatskoj kako bi ušla u Šengen.

Na pitanje o ostalim predsedničkim kandidatima, odgovorila je slikovito: "Kobila se utrkuje s kornjačama", a ona, kazala je, nije kornjača. Dodala je da iza nje ne stoji nikakva stranačka infrastruktura i da je otvorena za podršku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa