Politika

Vučić u Malom Zvorniku obišao radove na mostu na Drini: "Nastavićemo sa ulaganjima u Republiku Srpsku"

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2024

-

09:04

Vučić u Malom Zvorniku obišao radove na mostu na Drini: "Nastavićemo sa ulaganjima u Republiku Srpsku"
Tanjug/Vladimir Sporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na rekonstrukciji mosta na graničnom prelazu Karakaj i rekao da će taj posao biti završen na vreme, najviše za šest meseci i finansiran od strane Srbije.

On je dodao da je most od izuzetne važnosti za celo Podrinje i da predstavlja jedan od drumskih tranzitnih koridora preko koga se obavlja kamionski prevoz.

"Poslednjih godina više smo veza izgradili sa našim narodom u BiH i čitavom BiH, nego u poslednjih 100 ili 200 godina. Gradimo nove mostove, obnavljamo stare, kao što je ovaj u Karakaju, ali i radimo na novim saobraćajnicama koje će značiti bolje veze i komunikaciju naroda sa obe strane Drine", napisao je Vučić na Instagramu.

Sa predsednikom Vučićem u obilasku je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar građevinarstva Goran Vesić.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je tokom obilaska da prema sporazumu Srbija treba da uradi šest mostova, a da je uradila dva i to Kralj Aleksandar i novi most Ljubovija.

"Trenutno radimo Karakaj, počinjemo da radimo Šepak, objavljujemo tender u narednih mesec dana, ali ne možemo da ga radimo sada, radićemo na proleće", rekao je on.

Dodao je da ostaje da se urade mostovi Skelane i Ljubovija i da je time Srbija završila svoju obavezu do 2026. godine.

Rekonstruiše se most na graničnom prelazu koji spaja Mali Zvornik na srpskoj strani i Karakaj u Republici Srpskoj.

Ovaj most je od izuzetne važnosti za ovaj kraj i predstavlja jedan od drumskih tranzitnih koridora preko koga se obavlja kamionski prevoz.

Zbog izuzetno lošeg stanja konstrukcije mosta na njemu je zabranjeno korišćenje vozila težim od 3,5 tone, dok se ne uradi rekonstrukcija mosta.

Radovi se trenutno odvijaju na uzvodnoj kolovoznoj traci, radi se na rušenju pomoćnog objekta ispod mosta, iskopava se zemlja kod stubnog mesta 7, peskarenje donje površine mosta na srpskoj strani, sečenje asfalta i uklanjanje postojećeg asfalta i hidroizolacije sa uzvodne kolovozne trake, demontaža pešačke ograde, raščišćavanje terena sa obe strane granice.

"Više veza i mostova sa RS nego što je to urađeno u proteklih 100 godina"

Predsednik je danas takođe poručio da će Srbija nastaviti da ulaže u Republiku Srpsku i povećati investicije, kao i da se nikada dok je predsednik Srbije neće odreći politike podrške Srpskoj, niti dozvoliti da se na Drini postavljaju blokade.

"I nastavićemo da ulažemo u Republiku Srpsku, a oni neka promene svog predsednika i svoju vlast na sledećim izborima. Ja politike podrške Republici Srpskoj neću da se odreknem i ne pada mi napamet. A oni lepo imaju izbore 2027, neka se spreme pa neka glasaju za one koji će ovde da postavljaju blokade, sankcije i sve drugo. Pa da vidimo, hoće li narod za to da glasa ili neće", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Malom Zvorniku.

Kazao je da će samo most koji povezuj Mali Zvornik sa Karakajem koštati između 3,5 do četiri miliona evra.

"A računajte, ako budemo gradili novi most, da neće biti ispod 70-80 miliona evra, plus ove druge investicije koje imamo ovde. Mi ćemo to da povećamo, video sam da su me danas napali u medijima, kažu žale se ljudi što ulažemo u Republiku Srpsku, a ne u neki deo Srbije. Da vam kažem, to je vrsta pokvarene i odvratne politike koje neki sprovode, a neće da pokažu kakve kliničke centre imamo od Beograda, Niša i Novog Sada i svega drugog. I koji žale zbog toga što ulažemo u Republici Srpskoj. Ja žalim te ljude i nastavićemo da ulažemo u Republiku Srpsku, a oni neka promene svog predsednika i svoju vlast na sledećim izborima", naglasio je Vučić.

On je podsetio da je Srbija za poslednjih nekoliko godina napravila više veza i mostova sa Republikom Srpskom nego što je to urađeno u proteklih 100 godina i da pritom nikada neće ugroziti Dejtonski sporazum niti teritorijalni integritet BiH, ali uz poštovanje Republike Srpske u okviru BiH.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Vučić je rekao da je to bila politika Austrougarske, ali ne samo nje, da se BiH usmerava ka Hrvatskoj.

"Bilo je važno samo da se zaustavi veza sa Srbijom. Izgradili smo Sremsku Raču, izgradili smo potpuno novi most Bratulju, Karaklaj obnavljamo. Mi smo uradili brzu saobraćajnicu do Malog Zvornika, što je izuzetno važno za našu vezu sa Podrinjem, ali i za RS i BiH u celini. Moramo da popravimo stari most u Skelanima", rekao je Vučić.

On je naglasio da ima nedovoljno veza, mi nemamo ozbiljnu prugu koja nas povezuje, jer imamo samo prugu Šamac-Sarajevo, gde mora da se preseda ka Beogradu ili Zagrebu.

"Ništa direkno nas nije povezivalo. Srpski komunisti su najmanje vodili računa o srpskim nacionalnim interesima, ovi drugi su malo više vodili računa o svojim narodima i Hrvati i Slovenci", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da će se brzom saobraćajnicom iz Beograda do mosta Karaklaj dolaziti za sat i 20 minuta iz Beograda

"Ne sviđa vam se takva politika? Hoćete da ponavljamo politiku Austro-Ugarske i Benjamina Kalaja ili Venjamina Kalaja, kako mi kažemo, da spuštamo barijere ili da se možda naljutimo jedni na druge pa da blokade postavljamo? Ja neću u toj politici da učestvujem. Evo narode, slušajte ove razne prevarante i kriminalce i tajkune u Srbiji. Nikakav problem nije. Glasajte za njih i provodite drugačiju politiku", rekao je Vučić.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Predsednik RS Milorad Dodik zahvalio je Vučiću na naporima da ostvari što bolje veze i komunikaciju između RS i Srbije.

"Ovaj most je zaista veliko ulaganje i Srbija to u potpunosti finansira. Prilazni putevi sa strane Srbije se takođe modernizuju. To je i naša obaveza i mi rekonstruišemo puteve od Malog Zvornika dalje prema prema Sokocu i istočnom Sarajevu sa namerom da tamo pravimo brzi put i bitno poboljšamo saobraćaj", rekao je Dodik.

On je istakao da je na mostu Karaklaj, dan pre nego što je zatvoren, bilo je registrovano 150 kamiona koji su prešli u jednom pravcu ili drugom pravcu.

Dodik je istakao da granični prelaz na Drini, Srbi doživljavaju isključivo kao administrativni prelaz.

"To je težnja kroz istoriju da se na prostoru današnje RS napravi tampon zona prema Srbiji, to se naravno nije uspelo, a sada je na nama da napravimo novu istorijsku činjenicu, a to je da komunikacija koja povezuje jedan narod sa obe strane Drine", poručio je Dodik.
 

Komentari (0)

Srbija