Region

Milanović: Plenković popio tabletu za hrabrost, Sarajevo i njegovi "sponzori" ne mare za Hrvate u BiH, moramo im pomoći

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2024

-

15:57

Milanović: Plenković popio tabletu za hrabrost, Sarajevo i njegovi "sponzori" ne mare za Hrvate u BiH, moramo im pomoći
Tanjug/HINA/NIKOLA BLAŽEKOVIĆ - Copyright Tanjug/HINA/NIKOLA BLAŽEKOVIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da on i hrvatski premijer Andrej Plenković moraju da se dogovore kako da pomognu Hrvatima u BiH da im se vrate elementarna prava jer političko Sarajevo i njegove sponzore, Kancelariju visokog predstavnika i SAD, to ne zanima.

Milanović je na ZeGeVege festivalu održivog življenja komentarisao dvodnevnu posetu Plenkovića i ustanovio da je "konačno popio tabletu za hrabrost" pa je, čim je progovorio o neravnopravnosti Hrvata, dobio istu reakciju kao i on, prenela je Hina.

"Plenković je sad bio dva dana u Bosni i Hercegovini. Konačno popio tabletu za hrabrost i nešto je pričao o onim presudama Sejdić-Finci, o tome kako Hrvati ne mogu da biraju svog člana Predsedništva i članicu, što im, naravno, opstruira političko Sarajevo i svi mi to jako dobro znamo", rekao je Milanović.

Naveo je da se Plenković konačno ohrabrio da konstatuje problem i završio da bi druge države tražile više i više prigovarale nego Hrvatska.  Prema njegovim rečima, to je stav premijera.

"Moramo da se dogovorimo šta da učinimo za te ljude. Političko Sarajevo i njegovi sponzori, to je Kancelarija visokog predstavnika i američka ambasada, ne zanimaju bosanskohercegovački Hrvati već ko je šef tajne službe i kako sarađuje sa Amerikancima u suzbijanju militantnog islama. To je jedino što ih zanima", istakao je Milanović.

Uz zaključak da Plenković, nakon što je konstatovao problem, "sad pet godina može da bude miran", Milanović tvrdi da je odnos "ekipe" iz SDA i političkog Sarajeva prema Plenkoviću isti kao prema njemu. 

Čim je to zaustio, a skrivao se i plašio godinama, dobio je istu reakciju kao ja, nastavio je i dodao s "tim ljudima, nažalost, ne ide na lep i učtiv način".

Upozorio je da "ako mi ne pomognemo Hrvatima u BiH da im se vrate elementarna prava, neće niko".  Plenković je u sredu i četvrtak boravio u BiH. Tokom posete BiH, sastao se sa čelnikom Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH i predsednikom Doma naroda Parlamenta BiH Draganom Čovićem.
 

Komentari (0)

Evropa