Region

Ko će komandovati Vojskom Crne Gore: Ministar odbrane penzionisao načelnika Generalštaba Lazarevića

Komentari

Autor: Pobjeda, Tanjug

02/09/2024

-

14:48

Ko će komandovati Vojskom Crne Gore: Ministar odbrane penzionisao načelnika Generalštaba Lazarevića
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Dragan Krapović doneo je danas akt o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, generala Zorana Lazarevića, potvrđeno je podgoričkoj Pobjedi.

To znači da od danas vojskom nema ko da komanduje, jer Savet za odbranu i bezbednost nije razrešio generala Lazarevića na prethodnoj sednici, niti je imenovao novog načelnika generalštaba.

Na prethodnoj sednici Saveta za odbranu i bezbednost, kojom je predsedavao predsednik države rečeno da Lazarević nije smenjen, jer se tome protivio Jakov Milatović.

Sada je na predsedniku Crne Gore da sazove novu, hitnu sednicu Saveta, na kojoj bi bio imenovan novi komandant vojske.

Do čina brigadnog generala Lazarević koji je po specijalnosti artiljerac, a u međuvremenu je završio i vojnu diplomatiju u Briselu, stigao je znatno kasnije – tek 2020. godine kada ga je zajedno sa još 135 pripadnika VCG, u viši čin unapredio tadašnji ministar odbrane Predrag Bošković (DPS).

Bošković je to uradio u mesecima neposredno pred parlamantarne izbore 2020. pod vrlo kontorverznim okolnostima, bez jasnih kriterijuma za brojne takve odluke i često uz nepoštovanje zakonom predviđene procedure, a što je kasnije od dobro upućenih krugova i od strane Olivere Injac koja ga je nasledila na mestu ministarke odbrane, problematizovano i označeno kao partijska zloupotreba vojske i sistema odbrane u korist DPS-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa