Region

ODIHR otvorio izbornu posmatračku misiju za predstojeće lokalne izbore u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2024

-

22:50

ODIHR otvorio izbornu posmatračku misiju za predstojeće lokalne izbore u BiH
ODIHR otvorio izbornu posmatračku misiju za predstojeće lokalne izbore u BiH - Copyright Tanjug/AP/Aurelien Morissard

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u Sarajevu danas je otvorila izbornu posmatračku misiju za predstojeće lokalne izbore u BiH, koji će biti održani 6. oktobra.

Šef izborne posmatračke misije ODIHR Korien Jonker saopštila je da Misija počinje sa radom nakon zvaničnog poziva nadležnih institucija, podsetivši da je u maju sprovedena misija za procenu potreba.

"Izborna posmatračka misija sastoji se od osnovnog tima koji čini 11 međunarodnih stručnjaka sa sedištem u Sarajevu. Uz naš osnovni tim, takođe, 20 dugoročno angažovanih posmatrača stići će u sredu, 4. sepetembra, i biće raspoređeni na području cele BiH", navela je Jonkerova, prenela je Srna.

Ona je napomenula da ODIHR namerava kratkoročno da angažuje i 300 dodatnih posmatrača, koji će stići u BiH nekoliko dana pre izbora.

Posao Misije je da proceni da li su izbori usklađeni sa uslovima OEBS-a i drugim međunarodnim obavezama i standardima demokratskih izbora, kao i sa domaćim zakonodavstvom.

ODIHR će objaviti privremeni izveštaj dve nedelje pre izbora kako bi se javnost i mediji informisali o aktivnostima posmatračke misije.

Dan nakon izbora na konferenciji za novinare biće objavljena preliminarna zapažanja i zaključci.

Završni izveštaj ODIHR sa procenom celokupnog izbornog procesa, uz preporuke, biće objavljen nekoliko meseci po okončanju izbornog procesa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa