Region

Ćulafić: Sumnja se na izlivanje hemikalija iz fabrike radana u Skadru

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2024

-

12:55

Ćulafić: Sumnja se na izlivanje hemikalija iz fabrike radana u Skadru
Ćulafić: Sumnja se na izlivanje hemikalija iz fabrike radana u Skadru - Copyright Prinstscreen YouTube/MINA

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja severa Damjan Ćulafić izjavio je da više od otpadnih voda koje se izlivaju iz albanskog Velipolja zabrinjavaju hemikalije za koje se sumnja da se izlivaju iz fabrike radana u Skadru. 

Ćulafić je gostujući u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG kazao da Agencija za zaštitu životne sredine redovno vrši uzorkovanje vode, te da su za sada parametri u dozvoljenim granicama.
Ćulafić je izjavio da je za septembar dogovoren sastanak sa albanskim kolegama na kom će razgovarati o izlivanju otpadnih voda u reku Bojanu.

“Ne možemo smatrati te otpadne vode u toj meri opasnim kao što je to slučaj sa tečnostima koje se izlivaju u Bojanu za koje sumnjamo da su u pitanju hemikalije koje takođe dolaze sa teritorije Opštine Skadar i kako se inicijalno sumnjalo iz fabrike radana”, kazao je Ćulafić.

Fokus njegovog rada biće, kako kaže, poglavlje 27 za koje će se truditi da u doglednom roku bude zatvoreno. 

"Ova Vlada ima cilj da do 2028. godine stvori sve preduslove za ulazak u Evropsku uniju, međutim, te se ambicije povećavaju tako da smo uskladili da do 2026. godine ispunimo sve ono što su naše obaveze ne bismo li ostavili dve godine Evropskoj komisiji da naš rad na miru oceni", istakao je ministar.

Ćulafić je kazao da Agencija za zaštitu životne sredine vrši periodično uzorkovanje vode i u periodu izlivanja otpadnih voda.

“I ono što smo za sada dobili jeste da su parametri tih tečnosti u dozvoljenim granicama”, kazao je ministar, preneo je portal RTCG.

Komentari (0)

Evropa