Region

Vojni rok u Hrvatskoj trajaće dva meseca: Ministar odbrane najavio kada počinje

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2024

-

10:26

Vojni rok u Hrvatskoj trajaće dva meseca: Ministar odbrane najavio kada počinje
Vojni rok u Hrvatskoj trajaće dva meseca: Ministar odbrane najavio kada počinje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar odbrane Ivan Anušić izjavio je da će vojni rok, koji se u ovoj zemlji vraća kao obaveza od 1. januara naredne godine, trajati dva meseca, a na temu finansiranja, kaže da bezbednost ne dozvoljava štednju.  

"Vojni rok će trajati dva meseca, počinje od 1. januara 2025. godine i jednostavno sve što smo komunicirali s javnosti nastavljamo dalje da radimo. Povećali smo plate vojnicima, podoficirima i oficirima, njihova materijalna prava, ne samo kroz lični dohodak nego i kroz dnevnice i sve na šta imaju pravo", rekao je Anušić za hrvatski RTL.  

Hrvatska je 2008. privremeno suspendovala obavezno služenje vojnog roka i od tada je dobrovoljno. Međutim, nakon agresije Rusije na Ukrajinu i sve ozbiljnije vojno-političke situacije Hrvatska je počela da razmatra povratak obaveznog služenja vojnog roka.  

Na temu rebalansa državnog budžeta, Anušić je objasnio da opremaju i moderniziraju Oružane snage, ustrojavaju ih kako se očekuje i kako je dogovoreno sa saveznicima u NATO-u.

"Mislim da ćemo imati puno bolju, jaču i kvalitetniju sliku Oružanih snaga nego do sada. S ministrom finansija razgovarali smo i došli do zaključka da u modernizaciji i opremanju Oružanih snaga nema prostora za štednju. To je stav Vlade i politike, jer okolnosti u kojima se nalazimo bezbednosno ne dozvoljavaju štednju", zaključio je Anušić, prenosi zagrebački Jutarnji list.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa