Region

Državljanka SAD, koja živi u Baru, prijavila otmicu ćerke: Otac tvrdi da ima puno starateljstvo, uključio se i Interpol

Komentari

Autor: Tanjug

14/08/2024

-

15:53

Državljanka SAD, koja živi u Baru, prijavila otmicu ćerke: Otac tvrdi da ima puno starateljstvo, uključio se i Interpol
Državljanka SAD, koja živi u Baru, prijavila otmicu ćerke: Otac tvrdi da ima puno starateljstvo, uključio se i Interpol - Copyright Printskrin/Facebook/RTCG

veličina teksta

Aa Aa

U Crnoj Gori je  kidnapovana maloletna devojčica (6), državljnka SAD, a otmicu je prijavila njena majka Trejsi Šenon Lin, koja je pre četiri godine iz SAD doselila u Bar.

Majka tvrdi da je devojčicu po imenu Zinela Rajan kidnapovao njen otac Tomas Holenbek, inače, njen bivši vanbračni suprug.

Holenbek je, prema njenim rečima, ilegalno sa ćerkom prešao crnogorsko-albansku granicu. Rekla je i da je iz Ambasade SAD u Podgorici dobila informaciju da je otac devojčice tražio pasoš za dete u Ambasadi SAD u Tirani. Ona je rekla da je tu informaciju od Ambasade dobila jutros. O otmici deteta obavešten je Interpol.

"U toku je sudski postupak u Crnoj Gori oko starateljstva nad maloletnom Zinelom Rajan. Sud još nije doneo pravosnažnu presudu. Sud je prošle godine, u septembru, dozvolio da Tomas viđa našu kćerku dva puta nedeljno, utorkom i petkom od 16 do 21 sat", ispričala je Lin za za barki Primorski portal i dodala da je on to pravo počeo da koristi u junu ove godine.

"Dešavalo se da zakasni da je dovede, ali je navodio da su to objektivni razlozi, gužva u saobraćaju. Do sinoć je uvek obaveštavao telefonom. Međutim, sinoć kada nije doveo dete, zvala sam ga, ali je telefon bio isključen. Tokom noći posle 22 časa sam pošla u Centar bezbednosti Bar i prijavila da dete nije vraćeno kući. Bila sam veoma zabrinuta. Strepela sam da je nije kidnapovao. Nažalost to se jutros i potvrdilo", ispričila je majka devojčice.

Prema njenim recima, u Ambasadi SAD u Tirani su potvrdili kolegama u Podgorici da su videli dete i da fizički izgleda dobro. Iz Ambasade SAD u Podgorici su, navodi Linova, preporučili da sve prijavi policiji, kao i Interpolu.

Na Interpolu je da naloži Ambasadi SAD u Tirani da traži izručenje šestogodišnjeg deteta majci u Crnu Goru.

Šenon je u izjavi policiji, u koju je Primorski portal imao uvid, navela da je Tomas Holenbek osuđivan za više krivičnih dela, a da se ona iz SAD sa decom doselila u bar pre četiri godine.

Otac devojčice Zinlee tvrdi da ima puno starateljstvo nad detetom

Nakon što su crnogorski mediji objavili tvrdnju majke, američke državljanke sa stalnim boravkom u Baru, da je njen bivši nevenčani partner oteo njihovu zajedničku ćerku i ilegalno sa detetom prešao u Albaniju, oglasio se otac devojčice i tvrdi suprotno.

Otac devojčice Tomas Holenbek kaže da je upravo majka Trejsi Šenon Lin pre tri godine otela njihovu ćerku i napustila Ameriku.

On je na društvenim mrežama objavio da je još u Americi dobio puno starateljstvo nad devojčicom, da sud u Crnoj Gori već tri godine utvrđuje dva faktora: da je majka počinila zločin i da li je bezbedno da se dete vrati u SAD.

"Oba su utvrđena, a ja sam i dalje ovde. To je sve što je bilo potrebno da se Zinlea, oteto dete iz Amerike vrati kući. Starateljstvo određuje Amerika, a ne Crna Gora. Već je utvrđeno da ja imam puno starateljstvo, kao i da je majka izgubila sva roditeljska prava", naveo je otac.

Trejsi Šenon Lin prijavila je sinoć barskoj policij da je Holenbek kidnapovao njihovu ćerku Zinleu Rajan.

Međutim, na internet stranici "GoFundMe" je još pre tri godine pokrenuta akcija "Vratimo Zinleu kući". Akcija pronalaska devojčice je na ovoj  stranici pokrenuta 3. novembra 2021., kada je, kako se navodi, devojčica imala tri godine i kada ju je "otela majka i odvela iz zemlje u januaru 2021. godine".

Dodaje se da je otac devojčice Tomas Holenbek u septembru iste godine otputovao u Crnu Goru, otada se nalazio tamo i borio se za njen povratak.

Poslednji apdejt ove informacije je od 12. novembra 2021. godine, kada je organizator akcije Džoš napisao da je "Tomas ove sedmice uspeo posetiti Zinleu na nekoliko trenutaka".

Iz Ambasade SAD u Tirani potvrdili su kolegama u Podgorici da su videli devojčicu i da fizički izgleda dobro, preneli su mediji.

Nestalu devojčicu iz Bara traži i Interpol

Crnogorska Uprava policije je, postupajući po prijavi majke, raspisala međunarodnu objavu preko NCB Interpol-a Podgorica, kojom se potražuje nestala devojčica stara šest godina, sa boravkom u Baru.

Američka državljanka Trejsi Šenon Lin koja već četiri godine ima stalni boravak u Baru prijavila je policiji da je njihovu maloletnu ćerku Zinleu Rajan kidnapovao otac Tomas Holenbek.

“Majka devojčice, T.Š., državljanka Sjedinjenih Američkih Država, sa boravkom u Baru, je 13. avgusta u kasnim večernjim časovima, pristupila prostorijama Odeljenja bezbednosti Bar, i prijavila policiji da njen bivši suprug, otac deteta,T.V.H., takođe državljanin SAD, nije iste večeri, shodno presudi Osnovnog suda u Baru, kojom je utvrđeno vreme koje otac provodi sa detetom, vratio majci devojčicu na dogovoreno mesto i u dogovoreno vreme. Policijski službenici su odmah po prijavi preduzeli koordinirane mjere i radnje iz svoje nadležnosti, među kojima je i odlazak na mesto stanovanja lica T.V.H. kojom prilikom otac i devojčica nisu pronađeni na adresi”, navodi policija.

Sa događajem je upoznat dežurni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru, prenosi CdM.

 

Komentari (0)

Evropa