Region

Požar na Zelengori, u opasnosti Nacionalni park "Sutjeska": "Odobriti angažman helikoptera iz Srbije"

Komentari

Autor: RTRS

11/08/2024

-

16:50

Požar na Zelengori, u opasnosti Nacionalni park "Sutjeska": "Odobriti angažman helikoptera iz Srbije"
Požar na Zelengori, u opasnosti Nacionalni park "Sutjeska": "Odobriti angažman helikoptera iz Srbije" - Copyright Facebook.com/RTRS vijesti

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić izjavio je danas da je Helikopterska jedinica MUP-a Srbije stavila na raspolaganje svoj helikopter za gašenje požara u rejonu Nacionalnog parka "Sutjeska" i da je direktor Civilne zaštite uputio zahtev za odobravanje angažmana helikoptera iz Srbije.

"Apelujem na ljude u Sarajevu da ostave politiku po strani i dopuste angažovanje helikoptera iz Srbije. Mi gasimo helikopterom čiji je kapacitet vedra 1.000 litara, oni helikopterom kapaciteta pet tona, a spremni su da pošalju i više od jednog ukoliko to bude potrebno", rekao je Kusturić za RTRS.

On je istakao da ovo nije političko pitanje, da je Nacionalni park ugrožen i da je potrebna zajednička reakcija.

"Neophodno je da dođe helikopter iz Srbije, zajedno bismo mogli da ugasimo požar", rekao je Kusturić.

On je naveo da gori nepristupačan teren i da se vatra ne može ugasiti sa zemlje, jer bi život ljudi koji gase bio doveden u pitanje.

Kusturić je dodao da je vatrom zahvaćeno nekoliko hektara i da gašenje otežava jak vetar, ali da su učinili sve da se požar ne proširi na gustu šumu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa