Region

"Goli otok decenijama propada": Pokrenuta inicijativa da se logor pretvori u ostrvo sećanja

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2024

-

17:14

"Goli otok decenijama propada": Pokrenuta inicijativa da se logor pretvori u ostrvo sećanja
"Goli otok decenijama propada": Pokrenuta inicijativa da se logor pretvori u ostrvo sećanja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski centar za suočavanje s prošlošću - Dokumenta je danas ponovo upozorila da kompleks Golog otoka u kojemu su zatvarani politički protivnici komunističkog režima već decenijama propada te pozivaju Upravu i Ministarstvo kulture i medija da objave šta se od 2016. preduzelo radi stalne zaštite ovog kompleksa.

"Sramotno je da Goli otok i Sveti Grgur još nisu zaštićeni kao važan deo kulturne baštine ne samo Republike Hrvatske već i sveta. Odluka o preventivnoj zaštiti od Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odeljenja u Rijeci doneta je 2016. godine", navodi se u saopštenju Dokumente.

Ostrvo je od 1949. do 1956. godine bio logor za stvarne i navodne pristalice Staljina. Zatvorenici su dovođeni u logor bez pravičnog suđenja, često samo na osnovu sumnji, bez ikakvih stvarnih dokaza. Uslovi  u logoru su bili nehumani. Logoraši su se suočavali s brutalnim psiho-fizičkim nasiljem, žeđi, gladi i bolestima. Procenjuje se da je na Golom otoku umrlo gotovo 300 osoba, navodi se u saopštenju Dokumente.

profimedia

 

Po povratku s Golog otoka, bivši zatvorenici su praćeni i najčešće nisu mogli doći do zaposlenja ili napredovati u karijeri, a njihove porodice su tim iskustvom ostajale trajno obeležene. 

Među procenjenih 13.100 zatvorenika, preko 3000 je bilo iz Crne Gore, što je proporcionalno daleko najveći broj zatvorenika posmatrano prema broju stanovnika.

Dokuementa i Akcija za ljudska prava iz Podgorice juče su na Golom otoku organizovale komemorativno okupljanje povodom 75. godišnjice dolaska prvih zatvorenika u ovaj logor.

Cilj okupljanja je izrazito poštovanje prema hiljadama žrtava psihičke i fizičke torture na Golom otoku, Sv. Grguru i drugim logorima za prevaspitanje političkih zatvorenika i upozoriti na značaj suočavanja s činjenicama o tim logorima u koje su ljudi dovođeni bez pravičnog suđenja, prenela je Hina.

profimedia

 

Cilj je i podsetiti na značaj zaštite ljudskih prava na slobodu mišljenja, izražavanja, na pravično suđenje i zabranu torture, da se takve neljudske strahote u državnoj režiji više nikad ne bi ponovile.

Učesnici okupljanja su poručili da Goli otok treba pretvoriti u ostrvo sećanja, obrazovanja i obrazovnog turizma primerenog tom mestu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa