Region

Micotakis: Grčku čeka opasno leto zbog požara, suše i vetrova

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2024

-

12:45

Micotakis: Grčku čeka opasno leto zbog požara, suše i vetrova
Micotakis: Grčku čeka opasno leto zbog požara, suše i vetrova - Copyright Tanjug AP/Achilleas Chiras

veličina teksta

Aa Aa

Grčki premijer Kirijakos Micotakis upozorio je danas na sastanku sa svojim kabinetom da Grčku čeka opasno leto zbog šumskih požara, produžene suše i neobično jakih vetrova koji doprinose širenju vatrene stihije.

"Imali smo izuzetno težak jun u pogledu vremenskih uslova, sa velikom sušom i neuobičajeno jakim vetrovima za ovo doba godine. Želim da se zahvalim svima koji su obavili veliki posao tokom poslednjih nekoliko dana, ali i da ponovo skrenem pažnju svima nama na leto za koje se predviđa da će biti posebno opasno", rekao je Micotakis, prenosi portal Kathimerini.

Šumski požari su česti u Grčkoj i vruće, suvo i vetrovito vreme koje naučnici povezuju sa efektima klimatskih promena povećalo je njihovu učestalost i intenzitet.

Samo ovog vikenda izbilo je desetine požara širom Grčke, uključujući i dva u blizini glavnog grada Atine. Micotakis je rekao da je oko 100.000 kvadratnih metara zemljišta izgorelo u ta dva požara i da je šteta bila ograničena zbog brze reakcije državnih službi za vanredne situacije.

Grčki vatrogasci su alarmirani da obuzdaju požare i koji su danas izbili na ostrvima Hios i Kos u istočnom delu Egejskog mora.

Grčke službe za vanredne situacije izdale su naredbe za evakuaciju stanovnika sa područja Metohi na zapadnom Hiosu, pozivajući ih da se upute na obližnju plažu, prenosi AP.

Nešto južnije, na ostrvu Kos, vatrogasna služba je saopštila da se 20 vatrogasaca, helikopter i dobrovoljci bore protiv požara koji je izbio u centralnom delu ostrva.

Grčka je ove godine u okviru priprema za borbu protiv požara angažovala više pripadnika vatrogasnih službi i intenzivirala je procese profesionalne obuke.

"Svi zainteresovani će moći da podnesu svoje kandidature i polože obavezne testove i van termina redovnih konkursa za prijem kandidata u vatrogasnu službu", poručio je grčki premijer.

 

Komentari (0)

Evropa