Region

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske: Deklaracijom uređujemo budućnost našeg naroda

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2024

-

13:10

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske: Deklaracijom uređujemo budućnost našeg naroda
Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske: Deklaracijom uređujemo budućnost našeg naroda - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nenad Stevandić izjavio je danas da Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je usvojena juče u okviru Svesrpskog sabora, nije nikakav demonstrativni akt, već je reč o aktu kojim se uređuje budućnost našeg naroda i koji će pre ili kasnije biti izložen u muzeju.

Stevandić je za Tanjug rekao da su se geopolitičke prilike promenile, što nas je dovelo u poziciju da potpišemo dokument kojim se definišemo kao jedan narod.

"I na Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori, budući da Srbija kao matica, a Republika Srpska kao državotvorni entitet imaju formalitet na potpisivanje takvog dokumenta. On je potpisan između dve vlade i ići će u dve skupštine", naveo je Stevandić.

Deklaracija je, prema njegovim rečima, s pravne strane nedodirljiva jer je zasnovana na međunarodnim ugovorima i rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Dodaje da je povodom njenog usvajanja najviše čestitki pristiglo iz američke i nemačke dijaspore i ističe da je prvi put za 32 godine postojanja Republike Srpske predsednik srpskog parlamenta pozvao svoje kolege s druge strane Drine.

Osvrćući se na to što je američki AP Svesrpski sabor ocenio kao "nacionalistički skup, koji je podigao obrve državama u regionu", Stevandić je rekao da se oni još uvek vode stereotipima iz devedesetih godina prošlog veka.

"Oni to posmatraju i na način da jedina nezavisna zemlja od Atlantskog okeana do Crnog mora, koja ne pristupa vojnim blokovima ni NATO-u jeste Srbija i uz nju Bosna i Hercegovina, zato što je Republika Srpska ta koja ne dozavoljava ulazak BiH u NATO", naglasio je Stevandić.

Govoreći o raspisivanju konkursa za idejno rešenje za izgradnju memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama, predsednik Narodne skupštine RS je rekao da smo dovoljno ekonomski snažni da ulažemo u duhovnu obnovu.

Osvrćući se na rezoluciju o Srebrenici, Stevandić kaže da mi ne negiramo zločin koji se tamo dogodio, ali da srpskom narodu niko ne može da lepi etiketu genocidnosti.

"Smatramo da je to naša mrlja, ali mnogo je drugih mrlja koje su skrivene i naša je u toj varijanti dosta manja", kaže Stevandić.

U nacrtu deklaracije je navedeno da Svesrpski sabor smatra da je Sretenje, 15. februar, Dan državnosti Republike Srbije i Dan državnosti Republike Srpske koji treba ujedinjeno i zajednički proslavljati, a Stevandić tim povodom ističe da se Republika Srpska neće odreći 9. januara, Dana Republike Srpske.

"Nama je 9. januar rođendan, a rođendan ne mora da bude Dan državnosti. Državnost je nešto što možda pripada jednom širom spektru. Mi Sretenje (15. februar) dodajemo, tako da ne oduzimamo 9. januar", istakao je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa