Region

Stopa smrtnosti od predoziranja u Sloveniji veća od proseka Evropske unije

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2024

-

21:53

Stopa smrtnosti od predoziranja u Sloveniji veća od proseka Evropske unije
Stopa smrtnosti od predoziranja u Sloveniji veća od proseka Evropske unije - Copyright Nina Kurnik

veličina teksta

Aa Aa

Smrtni slučajevi uzrokovani zloupotrebom droga u Evropi su u stalnom porastu, a stopa smrtnosti uzrokovanih nedozvoljenim drogama visoka je i u Sloveniji, saopštio je slovenački Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ).

Slovenija je 2021. imala stopu smrtnosti od predoziranja od 44 smrtna slučaja na milion stanovnika, dok je u EU bila 18,3, a u SAD 461,8.

Neki smrtni slučajevi su direktno povezani sa zloupotrebom droga, kao što je ubrizgavanje, često kombinovanje nekoliko različitih droga i alkohola, navodi NIJZ.

Ostali uzroci smrti uključuju nesreće, nasilje, samoubistva, hronične bolesti različitih organa i zarazne bolesti kao što su HIV i hepatitis B, C i D, prenosi STA.

Kao i drugde u Evropi, opioidi su uzrok gotovo tri četvrtine fatalnih predoziranja u Sloveniji, tvrdi NIJZ. Dok je heroin i dalje najčešće zloupotrebljavani nedozvoljeni opioid u Evropi, sintetički opioidi kao što je fentanil postaju sve popularniji.

NIJZ je takođe pozvao na smanjenje stigme prema osobama sa problemima zavisnosti kojima je potrebna pomoć.

Slovenija ima razvijenu mrežu centara za lečenje zavisnosti u kojima svako može da potraži pomoć, a lečenje je dostupno i u zatvorima, piše STA.

Nevladine organizacije takođe imaju ključnu ulogu u ovoj oblasti, sa programima koji na različite načine pomažu osobama koje pate od bolesti zavisnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa