Region

Govor mržnje na društvenim mrežama u Hrvatskoj posle pobede Švajcarske i Nema na Pesmi Evrovizije

Komentari

Autor: FoNet

12/05/2024

-

19:09

Govor mržnje na društvenim mrežama u Hrvatskoj posle pobede Švajcarske i Nema na Pesmi Evrovizije
Zagreb - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nevladina organizacija Zargeb Prajd reagovala je danas na govor mržnje proširen na društvenim mrežama u Hrvatskoj posle pobede na sinoćnoj Pesmi Evrovizije predstavnika Švajcarske Nema, koji se javno deklarisao kao nebinarna osoba.

"Pobedu Švajcarske i Nema na Pesmi Evrovizije značajan broj hrvatskih građana i građanki koristi kao priliku da na društvenim mrežama, bez ikakve zadrške i besramno, šire govor mržnje protiv nebinarnih, trans i rodno nenormativnih osoba", saopštio je Zagreb Prajd.

Ta organizcija navodi da je usledila "provala komentara u kojima se dovodi u pitanje pravo na postojanje i dostojanstvo nebinarnih i trans osoba, a istovremeno se neretko i poziva na ulično nasilje, a kao uzor prizivaju zločinački fašistički i nacistički režimi".

Zagreb Prajd je u saopštenju pozvao sve medije da "temi rodne nebinarnosti pristupaju etički, odgovorno, informirano i bez senzacionalizma".

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

 

Od digitalnih medija i svih medija koji svoje sadržaje objavljuju i na društvenim mrežama zatraženo je da, u skladu sa zakonom uklanjaju i nadležnim institucijama prijavljuju sve komentare koji koriste protivzakonit govor mržnje i pozivaju na fizičko i institucionalno nasilje protiv nebinarnih i trans osoba.

Takođe, Zagreb Prajd podseća na obavezu po Zakonu o elektronskim medijima da mediji preduzmu sve mere kako bi onemogućili objavljivanje sadržaja koji podstiče na nasilje ili mržnju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa