Region

Siljanovska položila zakletvu: Tokom obraćanja izostavila reč "Severna" iz naziva države, reagovala ambasadorka Grčke

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

12/05/2024

-

15:40

Siljanovska položila zakletvu: Tokom obraćanja izostavila reč "Severna" iz naziva države, reagovala ambasadorka Grčke
Siljanovska položila zakletvu: Tokom obraćanja izostavila reč "Severna" iz naziva države, reagovala ambasadorka Grčke - Copyright Tanjug/ AP Photo/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Nova predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova položila je danas svečanu zakletvu čime je stupila na dužnost.

Tokom polaganja zakletve, kako prenose skopski mediji, Siljanovska Davkova nije izgovorila reč "Severna" koja je sastavni deo ustavnog naziva te države.

"Izjavljujem da ću funkciju predsednika Republike Makedonije obavljati savesno i odgovorno. Poštovaću Ustav i zakone i štititi suverenitet i teritorijalni integritet Republike Makedonije", rekla je Siljanovska, prenosi makedonski Plusinfo.

Ona je u parlamentu izjavila da će biti predsednica svih građana i da neće "praviti razliku između njih na osnovu etničke, verske, polne ili bilo koje druge" pripadnosti.

Međutim, njena izjava se nije svidela ambasadorki Grčke Sofiji Filipidu u toj zemlji koja je u znak protesta napustila polaganje zakletve, smatrajući da novoizabrana predsednica na taj način krši Prespanski sporazum, prenose grčki mediji. 

Siljanovska je svoj govor posvetila ženama zbog kojih je, prema njenim rečima, odlučila da se kandiduje.

"Nažalost, nema mnogo žena u politici. Srećna sam što inspirišem druge žene. Ako ja mogu da budem predsednica, možete i vi", ukazala je Siljanovska koja je pobedila u drugom krugu izbora kao kandidat VMRO-DPMNE.

Novoizabrana predsednica Severne Makedonije, je univerzitetska profesorka na Pravnom fakultetu u Skoplju na predmetu "Ustavno pravo i politički sistemi".

Siljanovska Davkova biće šesta predsednica Severne Makedonije i prva žena izabrana na ovu funkciju.

EU izrazila žaljenje što nije upotrebljen Ustavni naziv zemlje

EU izražava žaljenje zbog činjenice da nova predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova nije upotrebila Ustavni naziv zemlje tokom današnje ceremonije polaganja zakletve, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

U saopštenju se navodi da EU ističe da je veoma važno puno poštovanje postojećih, pravno obavezujućih sporazuma, uključujući Prespanski sporazum koji je Severna Makedonija potpisala sa Grčkom.

Siljanovska preuzela funkciju predsednika od Pendarovskog

Novoizabrana predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova preuzela je danas funkciju predsednika države od Steve Pendarovskog. Siljanovska je u Kabinetu predsednika Severne Makedonije preuzela funkciju predsednika na zvaničnoj ceremoniji uz najviše državne i vojne počasti, prenosi makedonski Pulsinfo.

Tanjug/ AP Photo/Boris Grdanoski

 

Siljanovska i Pendarovski su posle imali sastanak tet-a-tet.

Ona je svoj govor posvetila ženama zbog kojih je, prema njenim rečima, odlučila da se kandiduje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa