Region

Predsednik Izraela: Ne smemo zaboraviti zločine u Donjoj Gradini i Jasenovcu

Komentari

Autor: Tanjug

12/05/2024

-

14:51

Predsednik Izraela: Ne smemo zaboraviti zločine u Donjoj Gradini i Jasenovcu
Predsednik Izraela: Ne smemo zaboraviti zločine u Donjoj Gradini i Jasenovcu - Copyright TANJUG/HINA/NIKOLA BLAŽEKOVIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Zločini u Donjoj Gradini i Jasenovcu moraju da se pamte zbog više stotina hiljada ubijenih žena, dece i muškaraca, poruka je izraelskog predsednika Isaka Hercoga koju je na obeležavanju Dana sećanja na žrtve genocida u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) prenela ambasadorka Izraela u Bosni i Hercegovini (BiH) Galit Peleg.

Hercog je u poruci poručio da je Donja Gradina "modrica u istoriji koja se ne sme zaboraviti", kao i da se radi o okrutnosti koja nema granica. Dodao je da je naša ljudska dužnost da insisitiramo na sećanju, kao i da su zločini u Jasenovcu izvršeni dehumanizacijom žrtava, bez ikakvog oklevanja ili kajanja.

"Sećamo se zato što nam je zgodno da zaboravimo, zbog toga je naša moralna dužnost da insistiramo na sećanju. Tu smo da onima koji su nestali ukažemo poštovanje koje zaslužuju, da povežemo neidentifikovani broj sa imenom, da povežemo ime sa licem i da povežemo lice sa dušom", poručio je Hercog.

Izraelski predsednik je istakao da je njegova svečana obaveza, kao predsednika Izraela, da posveti sećanje na ubijene u Drugom svetskom ratu i Holokaustu.

"Ovo svečano okupljanje učvršćuje vezu koju dele narodi Izraela i narodi BiH. Ne možemo da promenimo tragediju koju smo pretrpeli, ali možemo i moramo da se obavežemo na budućnost tolerancije i saosećanja. Za budućnost u kojoj neće biti mesta za mržnju", rekao je Hercog.

Hercog je u poruci koju je pročitala ambasadorka Izraela u BiH Galit Peleg zahvalio predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku za podršku koju je pružio Izraelu, naročito od događaja 7. oktobra.

"Iskreno vam hvala za Vaše prijateljstvo", zaključio je izraelski predsendik Isak Hercog u poruci.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 dece.

U Kozarskoj Dubici, sinoć je, povodom Dana sećanja na nevino stradale žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac, održana memorijalna akademija "Tuga koja treja ceo život", a jutros je u 8.30 časova služena liturgija u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.

Osim masovnih grobnica, u Donjoj Gradini se nalazi Topola užasa, drvo na kojem su ustaše obesile na hiljade ljudi, koji su pre vešanja bili izloženi najstrašnijim mučenjima. Jasenovačka stradanja trajala su od 1941. do 22. aprila 1945. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa