Region

Krišto: Na putu ka EU potrebno aktivno učešće svih nivoa vlasti

Komentari

Autor: Tanjug

29/04/2024

-

16:55

Krišto: Na putu ka EU potrebno aktivno učešće svih nivoa vlasti
Borjana Krišto - Copyright AP/Sulejman Omerbasic

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto informisala je danas rukovodstva Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i članove Kolegijuma za evropske integracije o prvom uvodnom sastanku delegacija BiH i EU i ocenila ključnim otvaranje prostora za dijalog i zajednički dogovor.

Krištova je u pisanom dopisu ocenila da je prvi sastanak, održan 24. aprila, nakon otvaranja pristupnih pregovora rezultirao pregledom narednih koraka za pregovarački proces, kako za pripremu pregleda pravne tekovine EU tako i za pregled pregovaračke strukture, uoči predstojeće međuvladine konferencije, prenosi Srna.

Ona je istakla da se samo zajedničkim naporima i odlukama donetim na potrebnim telima institucija u BiH može nastaviti kretanje prema EU i ostvariti napredak i na taj način unaprediti prosperitet i stabilnost BiH, saopšteno je iz Saveta ministara.

Prema njenim rečima, očekuje se evaluacija Programa integrisanja BiH Evropske komisije, što je značajno za pripremu sledeće faze bilateralnog skrininga usklađenosti zakonodavstva s pravnom tekovinom EU.

"Smatram kako je izuzetno značajno da upravo sada, kako na samom početku tako i tokom cijelog procesa, pokažemo odlučnost i predanost u uspostavljanju konstruktivnog dijaloga, kao i da se vodi računa da u svakoj fazi budu uključeni svi nadležni nivoi vlasti", naglasila je Krištova.

Ona je dodala da proces integracije u EU, uz stručnu ekspertizu, mora da prodrazumeva aktivno učešće i hitno delovanje političkih predstavnika institucija na svim nivoima vlasti u BiH.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa