Briselske vesti

Šta donosi novi plan za poljoprivredu u EU: Favorizovanje velikih igrača odlazi u prošlost, podrška malim proizvođačima

Komentari

Autor: Euronews

07/09/2024

-

08:08

Šta donosi novi plan za poljoprivredu u EU: Favorizovanje velikih igrača odlazi u prošlost, podrška malim proizvođačima
Šta donosi novi plan za poljoprivredu u EU: Favorizovanje velikih igrača odlazi u prošlost, podrška malim proizvođačima - Copyright Tanjug/Ondrej Deml/CTK via AP

veličina teksta

Aa Aa

Sedam meseci intenzivne debate iza zatvorenih vrata doveli su do onoga što ni protesti na ulicama, ni glasne predizborne kampanje nisu uspeli da obezbede: plana za održivi model proizvodnje hrane u Evropskoj uniji.

Ekološke organizacije dočekale su ishod mukotrpnih pregovora o budućnosti poljoprivrede s odobravanjem, a prihvatio ga je čak i lobi industrijske poljoprivrede, što ukazuje na potrebu za fundamentalnom transformacijom proizvodnje hrane u Evropi, nakon šest decenija vladavine Zajedničke poljoprivredne politike, definisane još Rimskim ugovorima.

"Status quo više nije opcija"

Izveštaj od 110 strana objavljen u sredu rezultat je sedmomesečnog "strateškog dijaloga" između nevladinih organizacija, sindikata poljoprivrednika i lobista za industrijsku i organsku poljoprivredu i jednoglasno je prihvaćen.

"Ovaj sporazum nije samo kamen temeljac, nego i, nadamo se, prekretnica", rekao je Arijel Bruner, direktor organizacije "BirdLife Europe", jedne od grupa koje su učestvovale u pregovorima.

"Posle više meseci intenzivnih razgovora, konačno smo došli do tačke preokreta, u kojoj, uprkos različitim interesima i politikama, postoji kolektivno razumevanje da status quo jednostavno nije opcija", dodao je Bruner.

U razgovoru s novinarima, nakon objavljivanja izveštaja, on je rekao da bi sporazum trebalo da označi povratak "normalnoj politici", nakon (povremeno čak i nasilnih) protesta poljoprivrednika širom EU, koji su primorali predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da pauzira Zeleni dogovor i povuče predlog o smanjenju upotrebe pesticida.

"Naposletku, problemi poljoprivrednika neće biti rešeni tako što će im se reći da će stvarnost nestati ili brisanjem mržnje usmerene protiv boraca za zaštitu životne sredine", ističe Bruner.

Tanjug/AP/Robert Michael

 

Predstavljajući izveštaj u Briselu, Fon der Lejen je rekla da je on produžetak "mape" - zvanično nazvane "Vizija za poljoprivredu i hranu" - koja će biti objavljena u prvih sto dana njenog drugog petogodišnjeg mandata, koji počinje u novembru.

"Greenpeace", druga grupa koja je učestvovala u pregovorima, istakla je nekoliko pozitivnih aspekata izveštaja, za koji kaže da odražava "fundamentalno preispitivanje" evropskog pristupa proizvodnji hrane.

Jedan je bio poziv na bolje usmeravanje sredstava namenjenih za primenu Zajedničke poljoprivredne politike koja sa iznosom od 378 milijardi evra predstavlja gotovo trećinu evropskog budžeta za period između 2021. i 2027. Prema njemu, isplate poljoprivrednicima trebalo bi da budu zasnovane na stvarnoj potrebi, a ne oblasti u kojoj oni posluju.

Pored toga, deo direktnih godišnjih isplata povezan sa merama za zaštitu životne sredine, koji trenutno iznosi 32 procenta, trebalo bi da bude "značajno" povećan.

"Jasno je da subvencionisanje bogatih zemljoposednika i gušenje sela fekalijama miliona svinja i krava koji pate, nije od pomoći većini poljoprivrednika", kaže za Euronews Marko Kontijero, direktor za poljoprivrednu politiku u organizaciji "Greenpeace EU".

"Evropska unija mora da prestane da finansira mega-farme koje zagađuju naše reke i izazivaju suše i poplave i umesto toga pomogne onim poljoprivrednicima koji se muče, ali se trude da održe prirodu i omoguće zdravu ishranu", dodao je on.

Izveštaj "ozbiljan, snažan i zasnovan na dokazima"

Borci za životnu sredinu pohvalili su pregovarački proces, koji je uključivao na desetine sastanaka sa radnim grupama i sedam punih plenarnih sednica, od kojih je poslednja maratonski održana prošle nedelje, kako bi se postigao konsenzus oko teksta za konačni izveštaj.

Za razliku od nesuglasica u javnom diskursu, neosnovane tvrdnje mogle su odmah da se preispitaju, što je dovelo do ishoda koji je bio "ozbiljan, snažan i zasnovan na dokazima", ističe Kontijero.

Unsplash

 

Proces koji je proistekao iz kritika na račun evropskih pravila o zaštiti životne sredine, na olakšanje mnogih boraca za ekologiju, nije doveo do novih poziva na bojkotovanje ključnih "zelenih" zakona.

Zapravo, zaključeno je da vlade mogu u potpunosti primeniti evropske Direktive o pticama i njihovim staništima, kao i pravilnike o vodama i nitratima, od kojih je ovaj poslednji bio predmet protesta u Holandiji. Isto važi i za nedavno usvojen Zakon o obnavljanju životne sredine, koji je Evropska narodna stranka pokušala da blokira u Evropskom parlamentu.

Na neki način, izveštaj se dotiče tema koje su gotovo postale tabu u Evropskoj uniji i u nacionalnim zakonodavstvima, naročito u stavkama koje se tiču neophodnosti smanjenja konzumacije mesa i podsticanja građana da veću količinu proteina dobijaju od biljaka.

Kraj "arhaičnog" favorizovanja velikih proizvođača

Postoje i kompromisi. Evropski biro za životnu sredinu ocenjuje da se u njemu "bojažljivo" spominje udaljavanje od industrijske poljoprivrede. Ipak, za direktorku ove krovne grupe nevladinih organizacija Faustinu Ba-Defoze, predstavlja "prekretnicu" u poljoprivrednoj politici Evropske unije.

"Ovo počinje nedvosmislenim pozivom na rušenje arhaičnih evropskih zakona o subvencijama, kako bi se dragoceni javni fondovi fokusirali u korist prirode i način uzgoja koji ne ugrožava klimu i preusmerili u podršku poljoprivrednicima kojima su zaista neophodni. To bi okončalo decenije rasipnih, nepravednih subvencija koje su išle u korist velikim farmama na uštrb svih ostalih i životne sredine", dodala je Ba-Defoze.

Unsplash

 

Da li je postignuti konsenzus u izradi izveštaja signal istinskih tektonskih promena u dinamici donošenja zakona u oblasti poljoprivrede u Briselu, tek će se videti, a ključni test je dokument "o viziji" koji se očekuje početkom sledeće godine.

Tradicionalni protivnici zelenih - moćne lobi grupe velikih poljoprivrednih kompanija COPA-COGECA - pohvalile su "savetodavni pristup" u sastavljanju izveštaja, koji je uključio sve zainteresovane strane.

Oni su naročito pozdravili preporuke za osnivanje "privremenog fonda za pravednu tranziciju", kao i "fond za obnovu prirode", izvan budžeta Zajedničke poljoprivredne politike, kako bi se poljoprivrednici podržali u prelaznom periodu.

Kada je reč o ostalim aspektima, lobi za industrijsku proizvodnju je nešto oprezniji.

"Mnogi učesnici će podeliti svoje mišljenje o izveštaju u narednim danima i nedeljama, a Komisija mora da ih sasluša", kaže predsednica COPA-e Kristijana Lamber.

Komentari (0)

Evropa