Briselske vesti

Lideri EU dogovorili stratešku agendu za period od 2024. do 2029.

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

27/06/2024

-

23:04

Lideri EU dogovorili stratešku agendu za period od 2024. do 2029.
Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Evropske unije dogovorili su se večeras, tokom samita Evropskog saveta, oko strateške agende za period od 2024. do 2029. godine, političkog plana kojim se postavlja pravac delovanja i ciljevi EU.

Nakon dogovora o strateškoj agendi, lideri EU započeli su razgovore o raspodeli vodećih funkcija, a uoči razgovora predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja želi novi mandat na čelu Komisije, i estonska premijerka Kaja Kalas, koja je favorit za novog šefa diplomatije, napustile su sobu, javlja dopisnica Tanjuga iz Brisela. 

Za sada se još ne zna kako izgleda tekst dogovorene strateške agende, a Politiko je ranije preneo da su Francuska i Nemačka zajedno predložile niz izmena u vezi sa strateškom agendom EU.

U delu koji se odnosi na proširenje Pariz i Berlin zatražili su da se doda da EU naglašava potrebu da se uspostave neophodni unutrašnji temelji i reforme kako bi se ispunile dugoročne ambicije Unije i pozabavilo ključnim pitanjima koja se odnose na njene prioritete i politike, kao i njenu sposobnost da deluje u suočavanju sa novom geopolitičkom realnošću i sve složenijim izazovima. 

Kada je reč o odbrani, oni su tražili da u dokumentu piše da će "jača i sposobnija EU u oblasti bezbednosti i odbrane pozitivno doprineti globalnoj i transatlantskoj bezbednosti i komplementarna je NATO, koji ostaje temelj kolektivne odbrane za njene članice".

Francuska i Nemačka tražile su i, po pitanju klimatske politike, da se navede u dokumentu da će EU nastaviti da primenjuje i dalje razvija Zeleni dogovor, a kada je reč o politici konkurencije, da moraju da se preispitaju evropska pravila i prakse konkurencije i omogući uspostavljanje konzorcijuma i konsolidacije u ključnim sektorima kako bi se ojačala evropska otpornost.

Pariz i Berlin žele i da se izbriše deo u vezi sa odbranom iz strateške agende koji se odnosi na vodeće projekte i odbrambene inicijative od zajedničkog interesa širom EU.

Tokom proteklih godinu dana, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel vodio je razgovore sa liderima EU o izazovima i budućim prioritetima koji treba da budu uključeni u stratešku agendu zasnovanu na tri stuba: slobodna i demokratska Evropa, jaka i sigurna Evropa, i prosperitetna i konkurentna Evropa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa