Ponovo aktuelna tema napojnica: Bakšiš bi mogao da postane obavezni deo računa
Komentari18/09/2021
-16:00
Ugostitelji i poreznici već dugo pokušavaju da nađu "zajednički jezik" kada je u pitanju tretman napojnica, odnosno bakšiša. U Srbiji su, trenutno, zakoni takvi da je strogo kažnjiv svaki višak novca koji se zatekne u ugostiteljskim objektima, odnosno u novčanicima konobara ili u kasi.
Nedavna izjava ministra finansija Siniše Malog na skupu o fiskalizaciji, međutim, govori u prilog tome da bi Srbija uskoro mogla da se ugleda na zemlje koje su davanje napojnica uvrstile na račun, prenose Novosti.
Predlog poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede "Hores" je, još 2019. godine, bio da se napojnice ograniče na do 10 odsto ukupnog računa, i da se registruju u kasi.
"Problem poreskog tretmana i oporezivanja napojnice već duže opterećuje poslovanje hotelijera i restoratera u Srbiji", rekao je tada za Tanjug Georgi Genov, predsednik "Horesa".
On je dodao da, ako poreska inspekcija kod zaposlenih nađe višak novca u odnosu na stanje u blagajni, protiv poslodavaca podnosi prijave za prekršaje.
Za te prekršaje, kako je rekao tada, zaprećene su "drakonske kazne", koje se kreću do dva miliona dinara za pravna lica i do 500.000 dinara za preduzetnike, i izriče se privremena zabrana obavljanja delatnosti u trajanju od najmanje 15 dana.
Ugostitelji ne žele da smanjuju cene
Nadležni, po svemu sudeći, razmišljaju o ovom predlogu, mada rešenja još uvek nema na pomolu.
Vlasnici ugostiteljskih objekata ne žele da umanjuju cene svoje usluge, na konto bakšiša, odnosno napojnica.
"Sada je napojnica stvar dobre volje, a u slučaju da je deo računa, bila bi obavezna. Ja imam cenu svog proizvoda i ona će ostati ista. Do sada je bakšiš bio neoporezovan deo, a kad uđe kao prihod, firma će verovatno plaćati porez na dodatu vrednost", rekao je vlasnik jednog lokala.
Vlasnik dodaje i da bi, u tom slučaju, prilikom prenosa uplate na lični račun konobara, verovatno bilo neophodno plaćati poreze i doprinose.
"U svakom slučaju, šta god da budemo plaćali, za toliko će se umanjiti prihod radnika. Neki će možda sumnjati da ih gazda potkrada. Definitivno bi mi takvo rešenje povećalo administraciju i posao, a konobari ne bi novac dobijali odmah, već jednom mesečno. Da bi rešenje bilo dobro, treba 80 odsto konobara i vlasnika objekata da bude zadovoljno njime", rekao je.
Ukoliko bude donet propis o napojnicama kao delu računa, morao bi da predvidi različite situacije.
U ugostitelje spadaju i šalteri brze hrane kojima se napojnice najčešće ne daju. Taksisti, s druge strane, nisu ugostitelji, ali putnici često zaokružuju iznos prilikom plaćanja.
Tu su onda i gosti, koji će možda ređe posećivati restorane ukoliko računi budu veći za deset odsto.
Komentari (2)
T. J.
18.09.2021 16:58
Koliko je min. fin. bistar govori i ovaj predlog. Ako bi se predlog obistinio, najveću štetu snosile bi kafedžije i restorandžije. Ne pada mi na pamet da vam plaćam bakšiš koliko vama treba, već samo ako sam izuzetno zadovoljna pruženom uslugom; u našoj zemlji, najčešće nisam, niti smatram da vam treba davati bakšiš. Meni ga svakako niko ne nudi, niti bih ga prihvatila. Zapamtite, meni nije potrebno da jedem i pijem po restoranima i kafićima. Ovo nije zapadno društvo da se kafe ispijaju po nekoliko puta dnevno i da se u tolikoj meri izlazi po restoranima. Ko želi, neka vam plaća obavezan bakšiš, meni je lakše da promenim navike, ali vas neću da finansiram.
Gringo
19.09.2021 13:39
Kafa mi je ukusnija u mojoj kuci,a I lep je osecaj kad znas da pijes iz ciste solje. Dobar deo ugostitelja pere case hladnom vodom,nemaju masine za pranje. Ko im dolazi I treba da ga deru nemam nista protiv. Za cenu jedne kafe mogu kupiti 100 grama piti sedam dana.