Biznis vesti

Konstantan rast zadovoljstva privrednika uslovima poslovanja u Srbiji, AmCHam: Postoji povećan optimizam

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2024

-

17:04

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Američka privredna komora je na konferenciji pod sloganom "Dvanaesto prolazno vreme" danas predstavila istraživanje o poslovnoj klimi u Srbiji. Članice AmCham-a su poslovanje u Srbiji ocenile ocenom tri na skali od jedan do pet. To je i najveća ocena u poslednjih 12 godina. U istraživanju se navodi da su performanse poslovanja u 2024. godini, kako za članice AmCham-a, tako i za mala i mikro preduzeća dobre i bolje od planiranih za ovu godinu, a postignuti rezultati u oba uzorka su bolji u odnosu na prošlogodišnje.

Ističe se i da su rezultati, pored toga što su bolji u odnosu na prošlu godinu, približno na nivou od pre pandemije korona virusa, odnosno iz 2019. godine.

Takođe, istraživanje pokazuje da oko dve trećine članica AmCham-a očekuje povećanje poslovanja u narednoj godini i nove investicije, a polovina veruje da će doći i do povećanja broja zaposlenih.

Predstavljanju rezultata istraživanja prisustvovao je i premijer Srbije Miloš Vučević, koji je rekao da Vlada Srbije vidi Američku privrednu komoru kao stabilnog i pouzdanog partnera. Više o tome u posebnoj vesti OVDE.  

Stefan Lazarević iz Američke privredne komore kaže za Euronews Srbija da ono što je najbitnije jeste da postoji konstantan rast zadovoljstva privrednika uslovima poslovanja u Srbiji.

"Takođe, rezultati do kojih smo došli pokazuju da dolazi do delimičnog oporavka ekonomije nakon velike ekonomske krize koja je izazvana globalnim poremećajima kao što su korona, inflacija, problem u lancu snabdevanja itd. Ali suštinski je da se nastavi sa sprovođenjem strukturnih, sistemskih, institucionalnih reformi kako bi ovaj trend ostao, a kako bi se neke stvari ubrzale", naveo je on. 

Upitan o očekivanjima za 2025. godinu, Lazarević je naveo da postoji povećan optimizam u odnosu na prethodne godine, navodeći da tri četvrtine članova AmCham-a smatra da će sledeće godine povećati količinu investicija i povećati nivo poslovanja, a da 50 odsto članova smatra da će doći i do povećanog broja zaposlenosti.

"I to su sve dobre predikcije, ali opet zavise dosta od nastavka sprovođenja reformi", kaže Lazarević. 

"Dobijanje investicionog rejtinga dobar znak za sve investitore"

Srbija je nedavno dobila investicioni rejting od agencije Standard & Poor's, a očekuje da i preostale dve agencije to potvrde. 

Lazarević smatra da je dobijanje investicionog rejtinga svakako dobar znak za sve investitore, jer govori o pouzdanosti ulaganja u određenu zemlju, u određeni region.

Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

"Govori o efektu reformi koje se sprovode i takođe o sigurnosti da se investira u neku zemlju. Tako da je to svakako dobar znak, a onda treba nastaviti da se radi na tome da se taj investicioni rejting održi i unapređuje u narednom periodu", navodi on. 

Ocenjeno je da Srbija ima bolju poslovnu klimu od svih zemalja u regionu koje nisu članice EU, a Lazarević kaže da bi Srbija bila u rangu zemalja EU, svakako mora da nastavi da sprovodi strukturne institucionalne reforme sa fokusom na borbi protiv korupcije, efikasnijem pravosuđu, vladavini prava i većem nivou transparentnosti.

"Takođe, moramo da nastavimo da radimo i na digitalnoj transformaciji i doslednom sprovođenju Zelene agende, jer upravo digitalna transformacija i Zelena agenda takođe doprinose podizanju konkurentnosti naše privrede, ne samo u regionalnim okvirima već i izvan toga", rekao je on. 

Koje su preporuke?

Osim nastavka sporovođenja strukturnih reformi, Lazerević navodi da je predloženo da se u oblasti pravosuđa uvede sistem e-sud koji bi u značajnoj meri unapredio efikasnost i transparentnost pravosuđa i smanjio percepciju korupcije.

"Po pitanju digitalne transformacije treba da se nastavi sa digitalnom transformacijom javne uprave, pre svega digitalizacija zdravstva i priznavanje elektronskog dokumenta u radno-pravnim odnosima", rekao je on.

Lazarević kaže da posle više godina tema radnih odnosa se ponovo pojavljuje među prioritetima članova AmCHam-a.

"To je jako zanimljivo jer očigledno pravni okvir, regulatorni okvir koji imamo u oblasti radnih odnosa treba malo da se modernizuje, da bude fleksibilniji kako bi se prilagodio novim modelima poslovanja. I svakako zelena agenda. Mi već jako blisko sarađujemo sa Ministarstvom energetike na kreiranju regulatornog okvira sa ciljem podsticanja investicija u oblasti zelene energije, ali treba ulagati u obnovu i izgradnju elektroenergetske infrastrukture i kapaciteta i takođe u diversifikaciju izvora snabdevanja", naveo je Lazarević

Komentari (0)

Biznis