Biznis vesti

"Knjaz Miloš" otvorio novi pogon u Aranđelovcu, Vučić: Ponosim se što možemo da pomognemo ovakve investicije

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2024

-

13:36

"Knjaz Miloš" otvorio novi pogon u Aranđelovcu, Vučić: Ponosim se što možemo da pomognemo ovakve investicije
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija "Knaz Miloš" otvorila je novi proizvodni pogon za proizvode u PET ambalaži i limenkama, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je fabriku. Rekao je da je država pomogla tu investiciju sa 4,67 miliona evra i da je otvoreno oko 100 novih radnih mesta.

"Ovo je velika investicija vredna gotovo 30 miliona evra, ako se ne varam 28 miliona evra. I mi smo malo pomogli, ali značajno i zaposlili novih stotinu ljudi", rekao je Vučić tokom obilaska.

Vučić je rekao da se iz te fabrike izvoze naši poznati brendovi "Knjaza Miloša" koji idu na tržista Bugarske, BiH, Crne Gore, Mađarske i drugih zemalja.

Premijer Fijala uskoro u Srbiji

Vučić je rekao da će premijer Češke Petr Fijala uskoro doći u Srbiju, kao i da očekuje da će privredna saradnja između dve zemlje jačati i da će se povećati učešće Češke u našim infrastrukturnim projektima.

"Aqua Sport voda nam je deveta najprodavanija voda u Evropi, što je skoro neverovatno za tako malu zemlju i za tako malo mesto kao što je Aranđelovac u poređenju sa evropskim fabrikama i evropskim mestima", istakao je Vučić.

Naglasio je da se ponosi time što naša država može da pomogne takve investicije, jer tako dobijamo sve više proizvodnih pogona.

Vučić je rekao da će u Srbiji morati mnogo više da se radi na obrazovanju i neuporedivo više uloži u obrazovanje.

"Tako da ćemo morati ozbiljan dijalog po tom pitanju da povedemo", rekao je Vučić i dodao da ne misli samo na dualno obrazovanje već šire.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Vučić je rekao da naše školovanje mora da spremi ljude za moderno vreme jer su se stvari dosta promenile u odnosu na pre 30 godina.

Obraćajući se na svečanoj ceremoniji, Vučić je rekao da je srećan što vidi ljude koji u srcu Šumadije rade sa mnogo entuzijazma, strasti i ljubavi prema kompaniji.

On je otkrio da će kompanija imati više zaposlenih nego što im je potrebno jer je Srbija na tome insistirala, ali oni su napravili takav proces da bi mogli da rade i sa manje ljudi.

"Zašto sam ovo rekao? NIje više pitanje samo broja zaposlenih, već koliki će izvoz da bude, profit, koliki će porez Srbiji da plate, koliki će biti porez u trgovinama i sve drugo... Potpuno se sve promenilo, ali se nije promenilo da su najznačajniji ljudi koji čine kompaniju", naveo je. 

Dodao je da je srećan što je država mogla da pomogne ovu investiciju i da to pokazuje koliko je "Knjaz Miloš" značajan za Aranđelovac. Takođe je istakao da je za Aranđelovac najvažniji i auto-put Karađorđe, dodajući da se nada će tokom leta sledeće godine početi izgradnja. 

Dupliranje kapaciteta

Generalni direktor kompanije Knjaz Miloš, Mattoni 1873 za Zapadni Balkan Marko Stanković izjavio je danas na svečanosti da su na ovo čekali 25 godina i da će duplirati kapacitete.

Stanković je podsetio da je tradicija kompanije počela 1811. godine kada su otkriveni lekoviti izvori i dodao da od tada istorija Knjaza beleži početke ručnog točenja i distribucije zaprežnim kolima, a potom i prvu fabriku za flaširanje vode.

Usledio je razvoj u starom pogonu uz park Bukovičke banje, do procvata na sadašnjem mestu, gde je industrijska proizvodnja počela 1964. godine.  

"Danas, 60 godina kasnije, stavljamo Knjaz Miloš na mapu najvećih fabrika za proizvodnju bezalkoholnih pića u čitavoj Evropi. Izgradnjom novog proizvodnog pogona počinje vizija budućnosti naše kompanije. Sa kapacitetima od preko 700 miliona boca na 11 proizvodnih linija i najmodernijim tehnologijama mi gotovo da dupliramo naše kapacitete", istakao je Stanković.

On je naveo da je novi pogon rezultat spajanja vizije dvojice lidera, čiji imena sa ponosom nosi.  

"Prva je vizija našeg direktora Miloša Stojisavljevića, koji je pre deset godina poveo transformaciju Knjaza iz proizvodnje vode u kompaniju sa kompletnim portfoliom bezalkoholnih pića, prepoznatljivu po svojoj autentičnosti i inovativnosti. Druga je vizija gospodina Antonija Paskvaleja, predsednika Matoni Grupe", rekao je on.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Stanković je naveo da je Akva viva sport danas jedno od deset najprodavanijih sportskih pića u čitavoj Evropi.

"Pored naših brendova, novom fabrikom stekli smo mogućnost da sa ovog mesta na tržište regiona i EU plasiramo najbolje globalne brendove kompanije PepsiCo, Pepsi, Pepsi Zero, 7up i Mirindu. Hvala kompaniji PepsiCo koja je prepoznala naše znanje i posvećenost. Zaokružujući jednu epohu, mi danas dublje puštamo naše korene i postajemo još veća kompanija za naše zaposlene, ponos lokalne zajednice i još bolji partner svojim kupcima, dobavljačima i državi", rekao je Stanković.

Istakao je da je, uz podršku subvencije Ministarstva privrede i Razvojne agencije Srbije, država dala vetar u leđa ovoj investiciji.

Osnivač i predsednik kompanije Mattoni Alesandro Paskvale rekao je da u kompaniji Knjaz Miloš nije našao samo dobre timove, već i porodicu koja je zasnovana na istim vrednostima kao i njegova, kao što su poštenje i hrabrost.

"Mattoni je porodični biznis, a uloga porodice je da se osigura prospertitet poslovanja u budućnosti", naveo je Paskvale.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

On je dodao da kompanija danas proslavlja najveću investiciju u Knjaz Milošu decenijama unazad i istakao da će ona postati jedna od najvećih u Evropi.

Paskvale je zahvalio Republici Srbiji na podršci koju je dala za investiciju.

Ambasador Češke u Srbiji Jan Bondi rekao je da svi zajedno rade fantastične stvari, dodajući da se "malo stidi" jer su investicije kompanije veće u Srbiji nego u Češkoj.

Bondi je takođe zahvalio Republici Srbiji na podršci.

"Ponosan sam sto sam deo svega ovoga. Budućnost je u vašim rukama", rekao je ambasador Češke.

Investicija vredna 28,5 miliona evra

Vrednost investicije je 28,5 miliona evra, a pogon će se prostirati na površini od 6.310 metara kvadratnih. Biće otvoreno i 100 novih radnih mesta.

Na otvaranju novog pogona su i ministri Adrijana Mesarović i Tomislav Momirović.

Kompanija "Knjaz Miloš" je među najvećim proizvođačima mineralne vode, bezalkoholnih i energetskih napitaka u Srbiji.

Sedište kompanije je u Aranđelovcu, gde je u Bukovičkoj Banji pre više od dva veka započela istorija korišćenja vode sa izvora.

U septembru 2022. kompanija "Knjaz Miloš" postala je zvanični proizvođač i distributer "Pepsi" brendova bezalkoholnih gaziranih napitaka za tržišta Srbije i Crne Gore.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

U 2024, "Mattoni 1873", najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo od 46,43 odsto u "Knjaz Milošu", postavši jedini vlasnik vodećeg proizvođača mineralne vode i energetskih napitaka na domaćem tržištu.

Vrednost te transakcije kako je tada objavljeno bila je gotovo 90 miliona evra, pa tako danas "Knjaz Miloš a.d" posluje u okviru džoint venčer kompanije koju su osnovali "Mattoni 1873" i PepsiCo.

Komentari (0)

Biznis