Biznis vesti

Marković: Gradnja solarnih elektrana važna zbog manjka struje leti i dekarbonizacije

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2024

-

14:15

Marković: Gradnja solarnih elektrana važna zbog manjka struje leti i dekarbonizacije
Marković: Gradnja solarnih elektrana važna zbog manjka struje leti i dekarbonizacije - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Sledeće sedmice očekuje se potpisivanje prvog ugovora u okviru energetskog sporazuma sa SAD, koji Srbiji donosi gradnju šest velikih solarnih farmi snage 1.000 megavata a gradnja ovih elektrana prema oceni Željka Markovića iz Saveza energetičara Srbije je naročito važna zbog manjka struje tokom letnjih meseci, kao i zbog dekarbonizacija, pošto su preuzete određene obaveze iz ove oblasti u okviru evrointegracija.

"Srbija je letos morala da zbog suše uveze i do gigavat i po struje. Kada su godine loše, odnosno kada je loša hidrologija, tada su solari značajni u proizvodnom miksu električne energije", rekao je on za Jutarnji dnevnik RTS-a.

Dodao je da je drugi važan razlog gradnje dekarbonizacija, jer su preuzete obaveze proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i smanjivanja upotrebe uglja u energetskom miksu.

Velike solarne elektrane koje će se graditi imaće baterijske sisteme za skladištenje električne energije a time se prema Markovićevim rečima doprinosi fleksibilnosti sistema.

"Leti imamo situacije da se u Evropi dosta električne energije proizvede iz solarnih elektrana, pa bude viškova struje a cene znaju da padnu. Zato su baterijska skladišta, kao način da se skladišti energija kako bi se trošila onda kada nema sunca, dobra a veoma su značajna i radi stabilnosti sistema", rekao je on.

Ocenio je da je plan iz Nacrta novog Zakona o energetici koji predviđa da do 2030. godine Srbija ima 45 odsto struje iz obnovljivih izvora realan i dodao da to znači da je potrebno izgraditi dva gigavata u solarima i dva u vetroelektranama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis