Biznis vesti

Mađarski zvaničnik: Građani naše zemlje plaćaju najmanje u Evropi za gas i struju

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2024

-

14:45

Mađarski zvaničnik: Građani naše zemlje plaćaju najmanje u Evropi za gas i struju
Mađarski zvaničnik: Građani naše zemlje plaćaju najmanje u Evropi za gas i struju - Copyright AP Photo/Bela Szandelszky

veličina teksta

Aa Aa

Građani Mađarske su zahvaljujući vladinoj politici ograničavanja cena komunalnih usluga i u septembru plaćali najmanje za gas i struju u celoj Evropi, objavio je danas na Fejsbuku komesar Vlade Mađarske zadužen za šemu smanjenja troškova javnih komunalnih usluga Silard Nemet.

Prema njegovim rečima, prirodni gas je četiri puta skuplji u Pragu, tri puta u Varšavi, dva i po puta u Bratislavi i Bukureštu nego u Mađarskoj. 

Nemet je naveo da žitelji Stokholma plaćaju čak 13 puta više za prirodni gas nego u građani Budimpešte, prenosi agencija MTI. 

Što se tiče električne energije, češki potrošači plaćaju četiri puta više, Poljaci skoro dva i po puta više, Slovaci dva puta više i Rumuni jedan i po puta više od Mađara. 

Najvišu cenu struje u Evropi plaćaju građani Nemačke, a ona je skoro četiri i po puta više od cene koju plaćaju mađarska domaćinstva, dodaje Nemet. 

Odluka Vlade Mađarske o ograničavanju cena komunalnih usluga je uvedena u avgustu 2012. i uspešno je zaštitila mađarske porodice od negativnog uticaja energetske krize izazvane ratom i sankcijama, zaključio je mađarski zvaničnik.

 

Komentari (0)

Biznis