Biznis vesti

Koliko je efikasna politika sankcija prema Rusiji: U kojoj meri Evropa i dalje kupuje rusku naftu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nikola Krunić

11/09/2024

-

18:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Dve godine nakon što je EU uvela sankcije Rusiji i dalje traju rasprave o efikasnosti sankcija protiv Kremlja. Predmet spora je i doslednost u sprovođenju sankcija jer su se u međuvremenu pojavili izveštaji u kojima se navodi da evropske zemlje kupuju rusku naftu preko posrednika. 

Postavlja se pitanje u kojoj meri ruska nafta i dalje stiže u Evropsku uniju. 

Od trenutka kada je EU uvela sankcije protiv Rusije, pitanje energetskih posledica bilo je jedno od centralnih pitanja. 

Efikasnost sankcija i dalje se preispituje. 

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto smatra da EU uprkos sankcijama nastavlja poslovanje sa Rusijom.

"Izvoz ruske nafte u Indiju je bio manji od jednog procenta pre rata. Sada iznosi blizu 40 odsto. Pre rata Evropa nije uvozila naftu od Indije. Sada je Evropa indijski partner broj jedan po pitanju uvoza "indijske nafte". Lako je reći da su Mađari izdajnici i propagandisti Kremlja, ali kada pogledate iza zavese vidite da oni koji nas optužuju posluju sa Rusijom mnogo više od nas", rekao je Sijarto.

AP/Rob Carr

 

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković istog je mišljenja. On navodi da je dnevni konzum ruske nafte u EU 100 miliona barela dnevno. 

Kako ruska nafta stiže u Evropu?

Osim Indije, Zdravković navodi i Kazahstan kao jednog od posrednika preko kojih ruska nafta stiže u Evropu. 

Prema podacima Evrostata, bivša sovjetska republika je četvrti najveći izvoznik nafte na Stari kontinent.

"Drugi mehanizam je da nemački BASF koji je najveći pojedinačni kupac ruske nafte u prethodnih 20 godina, kupuje kazahstansku naftu, a kazahstanska nafta se prenosi ruskim naftovodima i u onoj količini u kojoj Kazahstan uvozi naftu iz Rusije", rekao je Zdravković za Euronews Srbija.

On smatra da se politika sankcija nije pokazala efikasnom, što, kako kaže, pokazuju bilansi najvećih ruskih energetskih kompanija - Gasproma i Lukoila.

"Da ne ulazimo zašto je došlo do tih sankcija, ali postoji neko licemerje. Svi oni znaju da uvoze rusku naftu preko Kazahstana, odnosno da velike države poput Francuske i Španije uvoze naftu iz Indije. Mislim, jednostavno to je tako, s druge strane Mađarska, Slovačka, Češka, Bugarska i zemlje centralne Evrope su malo ograničene", rekao je Zdravković.

Osim ruske nafte, uvoz nuklearnog materijala i gasa takođe je predmet spora. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis