Biznis vesti

Da li je veganska Nutela stvarno "zelena" kao što Ferrero tvrdi? Nije problem mleko, nego - palmino ulje

Komentari

Autor: Euronews

07/09/2024

-

08:33

Da li je veganska Nutela stvarno "zelena" kao što Ferrero tvrdi? Nije problem mleko, nego - palmino ulje
Da li je veganska Nutela stvarno "zelena" kao što Ferrero tvrdi? Nije problem mleko, nego - palmino ulje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prehrambeni gigant Ferrero počeo je da prodaje vegansku verziju svog namaza od lešnika Nutela u Francuskoj, Belgiji i svojoj matičnoj zemlji - Italiji. 

Lako prepoznatljive po zelenim poklopcima, veganske Nutele imaju za cilj da zadovolje rastuću potražnju za hranom u kojoj se izbegavaju životinjski proizvodi, rekao je Ferrero u saopštenju u utorak.

Umesto obranog mleka u prahu, u recept su dodati biljni sastojci kao što su leblebije i pirinčani sirup. Kako se veganska Nutela proizvodi u postrojenju u kojem se radi sa mlekom, ona nije pogodna za konzumiranje od strane ljudi alergičnih na mlečne proteine, upozorila je kompanija.

Da li veganske Nutele imaju manji ugljenični otisak?

Zamena kravljeg mleka za proizvode sa manje ugljenika znači da bi ove veganske Nutele trebalo da budu manje štetne za planetu od svojih tradicionalnih prethodnika - prave Nutele.

Čak i ako i dalje emituju nešto metana, "biljni proteini su bolji za klimu od mlečnih proteina", kaže Korentin Bardu, inženjer poljoprivrede i hrane u istraživačkom centru za klimu The Shift Project.

Ova tvrdnja je podržana podacima sa platforme za kalkulaciju ugljenika CarbonCloud. Izračunato je da obrano mleko u prahu generiše 15,5 kg CO2e po kg, dok elblebije čine oskudnih 0,4 kg CO2e, a sirup od smeđeg pirinča ima 1,77 kg CO2e (nema podataka za ugljenični otisak sirupa od belog pirinča).

Veganska Nutela i dalje sadrži kontroverzno palmino ulje

Međutim, mleko u prahu zauzima samo mali udeo (8,7 odsto) u receptu za Nutelu. 

"Zamena ima nekog efekta, ali nije tu glavni problem", kaže Bardo. 

"Da je Ferrero zaista težio ekološki prihvatljivom proizvodu, prvo bi morali da zamene palmino ulje", dodaje on.

Palmino ulje, koje doprinosi krčenju šuma u ​​jugoistočnoj Aziji, ostaje ključna komponenta recepta, iako njegov tačan udeo nije otkriven na etiketi proizvoda.

Jeftino i sa nenadmašnim prinosima, palmino ulje je najšire konzumirano biljno ulje na svetu. Proizvedeno uglavnom u Indoneziji i Maleziji, 80 odsto palminog ulja koristi se za hranu, 10 odsto za kozmetiku i 10 odsto za biogoriva. 

Alternative poput uljane repice i suncokretovog ulja emituju dva do tri puta manje ugljen-dioksida od palminog ulja, prema bazi podataka francuske agencije za zaštitu životne sredine Agribalyse.

Ova zamenska ulja oslobađaju u proseku 2,28 kg CO2ek po kg i 2,58 kg, u odnosu na 6,04 kg za palmino ulje, kaže se.

Zašto je veganska verzija skuplja?

Neki stručnjaci dovode u pitanje i cenu ovog proizvoda, koji je skuplji od onog na bazi mleka. 

Dok tegla veganske Nutele od 350g košta skoro 12 evra po kilogramu, klasična verzija košta između 6 i 11 evra po kilogramu (u zavisnosti od formata).

"Iznenađeni smo što je veganska verzija skuplja, iako su biljni proteini jeftiniji od mleka, koje se samo po sebi verovatno ne plaća po dovoljno visokim cenama farmerima", kaže Bardo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis