Biznis vesti

Mijatović: Litijum vrlo važan element na svetskom nivou, potrebe velike

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2024

-

12:12

Mijatović: Litijum vrlo važan element na svetskom nivou, potrebe velike
Mijatović: Litijum vrlo važan element na svetskom nivou, potrebe velike - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik direktora Geološkog zavoda Srbije Predrag Mijatović izjavio je danas, govoreći o projektu "Jadar" i uticaju iskopavanja litijuma u Srbiji, da je litijum vrlo važan element na svetskom nivou, ne samo za Srbiju, zato što su potrebe za litijumom velike, istakavši da se litijum ne koristi samo za baterije i električna vozila, već da on ima daleko širu primenu.

"Industrija aluminijuma, tj. prerade boksita da bi se dobio aluminijum, ne može da se zamisli bez litijuma. Litijum se koristi i u medicini, za dobijanje specijalnih vrsta plastike i gume. Litijumu trenutno varira cena na svetskom tržištu, ali to su privremena kolebanja zato što će u svim perspektivama potražnja za litijumom do 2050. godine enormno da raste. Trenutna proizvodnja ne zadovoljava potrebe industrije", naveo je on za Tanjug i dodao da je litijum vrlo važan i za zelenu energiju.

Mijatović je istakao da bi, prema procenama australijske vlade, do 2050. godine u svetu trebalo da se otvori oko 60 rudnika litijuma kako bi se zadovoljile potrebe privrede.

Kako je objasnio, da bi se realizovao ceo projekat eksploatacije rude jadarita iz kojeg bi se dobio litijum kao krajnji proizvod, potrebno je da se prvo ispoštuju sve zakonske regulative koje postoje u Srbiji i svi propisi, napomenuvši da tehnička dokumentacija isto mora da bude urađena na najvišem nivou uz kontrolu svih predviđenih aktivnosti koje tu treba da se odvijaju.

Ukoliko se sve to ispoštuje i ukoliko se uspostavi kvalitetan monitoring nad celim tim procesom dobijanja litijum karbonata, Mijatović kaže da su onda mogućnosti da dođe do zagađenja vodenih tokova Jadra, Korenita, Drine svedena na minimum.

"Samo treba ispoštovati sve zakonske procedure i sva pravila struke", poručio je on.

Mijatović kaže da je zadatak velike grupe naučnih radnika koji će se uključiti u projekat "Jadar" da sagledaju sve segmente, od eksploatacije do dobijanja koncentrata, da li je to potpuno ekološki ispravan i bezbedan projekat, i da daju moguća rešenja da se otklone eventualni nedostaci koji mogu nastati ili koji su već nastali u nekim fazama projektovanja od strane Rio Save.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis