Biznis vesti

Otvorena "Plava dvorana" beogradskog Sava Centra, na svečanosti Vučević i Dačić

Komentari

Autor: Euronews Srbijem, Tanjug

03/09/2024

-

20:25

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Najveća koncertna, kongresna i bioskopska dvorana u Jugoistočnoj Evropi "Plava dvorana" otvorena je večeras, a time je ujedno završena trogodišnja rekonstrukcija Sava Centra u Beogradu.

Plava dvorana će imati više mesta nego ranije, odnosno kapacitet je povećan sa 3.672 na 4.000 mesta, najveće 3D platno u regionu, unapređenu akustiku, a u njenu rekonstrukciju uloženo je 40 miliona evra.

Tanjug/Marko Đoković

 

Otvaranju sale prisustvovali su premijer Srbije Miloš Vučević, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić, kao i brojne ličnosti iz javnog života - glumici, pevači i drugi.

Tanjug

Viša potpredsednica za strategiju i razvoj kompanije Delta Holdinga Marija Desivojević Cvetković istakla je da kod tako velikih projekata investitori najčešće govore o brojkama, koliko je šta koštalo, koliko je ljudi bilo zaposleno, ali da su emocije iznad svega.

Tanjug/Marko Đoković

 

Ona je naglasila da je ponosna što je Delta Holding imao priliku da obnovi jedan takav "biser arhitekture i simbol moći" koji je nosila zemlja u kojoj smo živeli i u kojoj živimo.

"Bili su brojni izazovi pre svega građevinski, ali naš tim stručnjaka je uspešno uradio posao", podvukla je ona.

Tanjug

Glumac Milan Marić istakao je da ga Sava centar asocira na mnoge lepe trenutke i uspomene.

"Tinejdžersko zaljubljivanje u moj posao, u film desilo se ovde. I za mene je otvaranje Sava centra jedan od zapravo najvažnijih događaja u pet ili 10 godina koji su se desili u ovom gradu", rekao je on.

Tanjug/Marko Đoković

 

Nakon crvenog tepiha usledila je svečanost povodom otvaranja, a odmah potom i koncert Zdravka Čolića.

Sava Centar je 1977.godine sagrađen sa vizijom da traje večno, zbog čega je proglašen spomenikom kulture. Danas obnovljeni Sava Centar ima istu viziju - da oslonjen na svoju slavnu prošlost bude centar najvećih budućih događaja u Jugoistočnoj Evropi. 

Tanjug/Marko Đoković

 

Novi Sava Centar koristi gotovo 50 odsto manje električne energije - nova troslojna stakla osiguravaju izuzetnu termoizolaciju, a na krovu Sava Centra postavljeno je 912 solarnih panela, naveli su ranije kompanije.

Sava Centar je ujedno prvi obnovljeni objekat u regionu koji će imati BREEAM sertifikat, koji je jedan od najvažnijih sistema rangiranja uticaja jednog objekta na životnu sredinu. 

Tanjug/Marko Đoković

 

Na ukupno 17.000 kvadratnih metara zelenih površina posađeno je više od 50.000 sadnica niskog rastinja i 300 stabala.

Obnova Sava Centra odvijala se tri godine, a u novembru 2023. godine otvoren je kongresni i poslovni deo.

Tanjug/Marko Đoković

 

Plava dvorana Sava Centra sada može da ugosti produkciono najkompleksnije muzičko-scenske događaje, a već unapređena akustika podržana je posebnim audio sistemima za filmske projekcije, koncerte i kongresna dešavanja. 

Sava Centar je od otvaranja ugostio 55.000 posetilaca, od kojih su više od polovine strani delegati.

Komentari (0)

Biznis