Biznis vesti

Stanić: Francuska jedno od najznačajnijih tržišta u EU za proizvode iz Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2024

-

15:57

Stanić: Francuska jedno od najznačajnijih tržišta u EU za proizvode iz Srbije
Bojan Stanić - Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Najavljena poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji 29. i 30. avgusta još jedna je potvrda dobrih odnosa dve zemlje, ocenio je danas pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije Bojan Stanić i naglasio da je Francuska jedno od najznačajnijih tržišta u EU za proizvode iz Srbije.

On je rekao za Tanjug da je bitno što se saradnja Srbije i Francuske razvija na najvišem političkom nivou, iz čega, kako je naglasio, slede i ekonomski benefiti.

"Verujemo da je ova poseta koja je najavljena za sledeću nedelju, najbolja potvrda tih rastućih, pre svega političkih, ali i ekonomskih odnosa, imajući u vidu da je privreda Srbije, ipak, orijentisana ka tržištu Evropske unije", rekao je Stanić.

Na pitanje šta konkretno može Srbija da očekuje od posete predsednika Francuske, kaže da se nada da će se govoriti i o saradnji između namenske industrije dve zemlje.

"Očekujemo da saznamo da li će biti nabavke vojnih aviona, da li će biti dodatno, da kažemo, uključivanja francuskih kompanija u izgradnju metroa koji je planiran u Beogradu, a sa druge strane, da saznamo i kakva će biti situacija sa beogradskim aerodromom, jer su se iz Vlade Srbije žalili na njegovo funkcionisanje i određene probleme koje otežavaju putnički transport, ali i njegovu udobnost i bezbednost", rekao je Stanić.

Kako je istakao, to su samo neke stvari koje se moraju dodatno razmotriti i utegnuti.

Stanić je naveo i da u Srbiji trenutno ima 1,2 milijarde evra stranih direktnih investicija iz Francuske, kao i oko 300 kompanija sa većinskim vlasništvom kapitala iz te države koje posluju u Srbiji.

"Dve zemlje imaju ne samo ekonomsku, nego i značajnu kulturnu saradnju", istakao je on.

Podsetio je i da su u poslednjih nekoliko meseci bila dva značajna događaja u Parizu, od kojih je jedan Poslovni forum između Srbije i Francuske, gde su konkretno učestvovale firme iz dve zemlje, kao i da se kroz projekat "Srpska kuća" u Parizu, koji je trajao tokom održavanja letnjih Olimpijskih igara promovisala srpska privreda.

Prema Stanićevim rečima, saradnja Srbije i Francuske produbljuje se i u oblasti visoke tehnologije, ekologije, energetike i namenske industrije.

Unsplash

 

"Ova ekonomska i geopolitička situacija u Evropi ne pogoduje razvoju privrede Francuske i iz tog razloga imamo i blago smanjenje ekonomske razmene u robi između dve zemlje", rekao je on.

Pomoć Francuske u tranziciji ka zelenoj ekonomiji 

Kako je naglasio, prošle godine ekonomska razmena Srbije i Francuske bila je oko 1,8 milijardi evra ili za oko šest procenata manja nego 2022, dok je za šest meseci 2024. ta razmena procenjena na oko 920 miliona evra.

Stanić je naveo i da Srbija u Francusku najviše izvozi automobilske gume, kao i prehrambene proizvode, od kojih najviše voće, i to malinu.

"Kada govorimo o uvozu iz Francuske, on je na jednom višem nivou dodate vrednosti. To su lekovi, medicinska oprema, a sa druge strane automobili, nerazvrstana roba koja se tako deklariše na carini, kao i raznoliki finalni proizvode koji imaju višu dodatu vrednost", rekao je Stanić.

On je ukazao i da je Srbiji veoma bitna pomoć Francuske u tranziciji ka zelenoj ekonomiji koju naša zemlja mora da sprovede do 2045. godine, kako bi bila u skladu sa standardima koji se primenjuju u Evropi.

"Tu nam je jako bitna pomoć Francuske odnosno razumevanje njihovih naučnih instituta za transfer tehnologije, ali i razumevanje naravno i političkog establišmenta te države da se na neki način pomogne zemljama koje su kandidati za članstvo u EU da dobiju određene donacije kako bi jednostavno taj proces ozelenjivanja privrede bio brži i kako bi mi izbegli te takse koje prete da krenu da se naplaćuju na proizvode iz Srbije, a to bi se očekivalo početkom 2026", rekao je on.

Kako je ranije danas najavljeno iz Predsedništva Srbije, predsednik Francuske Emanuel Makron doputovaće u dvodnevnu zvaničnu posetu našoj zemlji 29. avgusta, sa ciljem da se dalje prodube bilateralni odnosi i saradnja u oblasti privrede, zdravstva, energetike i kulture.

Makron u Srbiju dolazi na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a kako je rečeno Tanjugu dijalog i saradnja između Francuske i Srbije su nastavili da jačaju, što je još jednom pokazala zvanična poseta predsednika Vučića Francuskoj u aprilu 2024.

Dvojica lidera će krajem avgusta razgovarati i o pitanjima u vezi sa veštačkom inteligencijom (AI), budući da će Srbija preuzeti predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju, a da je Francuska domaćin samita AI koji će se održati u Parizu u julu 2025. godine.

Takođe, kako je najavljeno Makron će posetu iskoristiti kako bi ponovo potvrdio podršku Francuske evropskom putu Srbije.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije navodi se da u Srbiji posluje više od 100 francuskih kompanija koje zapošljavaju više od 12.000 radnika.

Francuska kompanija Vinci je dobila koncesiju na 25 godina za beogradski aerodrom "Nikola Tesla", a dve vlade su i 2014. potpisale Memorandum o razumevanju o gradnji metroa.

Komentari (0)

Biznis