Biznis vesti

Japanske akcije znatno porasle nakon velikih potresa na svetskim tržištima

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2024

-

22:27

Japanske akcije znatno porasle nakon velikih potresa na svetskim tržištima
Japanske akcije znatno porasle nakon velikih potresa na svetskim tržištima - Copyright Tanjug/AP/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

Japanske akcije su porasle nakon potresa zbog masovne rasprodaje na globalnim tržištima, a referentni japanski indeks Nikkei 225 na današnjem zatvaranju trgovanja skočio je za više od 10 odsto.

Ovaj nagli rast vrednosti japanskih akcija zabležen je dan nakon što su doživele najveći pad u poslednjih 37 godina, što je bila posledica sloma tržišta u Evropi i na Volstritu, preneo je Gardijan.
Medij navodi i da su se i druga finansijska tržišta u Aziji donekle smirila.

Japanski indeks Nikkei 225 u Tokiju je porastao za 10,3 odsto, odnosno sa 3.217 na 34.675, što je rekordan dnevni rast, jer su investitori kupovali akcije po povoljnijim cena nakon jučerašnjeg pada od 12,4 odsto.

Južnokorejski Kospi indeks je porastao za tri odsto, a hongkonški Hang Seng je bio stabilan u jutarnjem trgovanju.

Evropski berzanski indeksi su danas u porastu i počeli su da se oporavljaju nakon jučerašnjeg pada, dok su američki indeksi i dalje pod pritiskom zbog velikog pada cena akcija, prenosi Blumberg.

Glavni razlog za veliku rasprodaju akcija na globalnim tržištima bio je strah da je američka centralna banka FED zakasnila sa smanjenjem kamatnih stopa i da nije uspela da spreči usporavanje ekonomije u SAD.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis