Biznis vesti

Putin: Parlamentarna saradnja Rusije i Kine doprinosi postizanju zajedničkih ciljeva

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2024

-

22:40

Putin: Parlamentarna saradnja Rusije i Kine doprinosi postizanju zajedničkih ciljeva
Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Interparlamentarna saradnja Rusije i Kine doprinosi ostvarivanju zajedničkih prioritetnih ciljeva, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa predsednikom Stalnog komiteta Narodnog kongresa Kine Džao Leđijem.

"Što se tiče parlamentarne dimenzije naše saradnje, ona je, po mom mišljenju, izuzetno važna, jer ima u vidu najvažnije aspekte naše interakcije i stvara povoljnu atmosferu za postizanje naših ciljeva i rešavanje problema", rekao je Putin. 

On je naglasio da se ništa ne može izostaviti iz parlamentarnih aktivnosti, jer je za sve inicijative potrebna zakonska registracija. 

Takođe je izrazio zahvalnost parlamentarcima na posebnoj pažnji bilateralnoj saradnji dve zemlje, prenosi Izvestija.

Ranije danas, Putin je najavio stvaranje parlamenta BRIKS-a u budućnosti. Prema njegovim rečima, to će pomoći i jačanju konstruktivnog uticaja organizacije na globalne procese i učiniti svet bezbednijim i harmoničnijim.

"Uzimanje u obzir međusobnih interesa i oslanjanje na demokratiju su principi na kojima počiva saradnja između zemalja BRIKS-a. Glavni cilj sadašnjeg ruskog predsedavanja asocijacijom je stvaranje najpovoljnijih uslova za progresivni razvoj svih njenih učesnika", istakao je Putin.

On je naglasio da napori BRIKS-a i drugih zemalja u razvoju nailaze na žestok otpor elita zemalja "zlatne milijarde" i optužio Zapad da pokušava da zameni međunarodno pravo "najboljim tradicijama klasičnog kolonijalizma".

Parlamentarni forum BRIKS-a održava se od 11. do 12. jula u palati Tauride u Sankt Peterburgu. 

Rusija predsedava udruženjem od 1. januara ove godine.

Članice BRIKS-a su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, a od 1. januara 2024. pridružile su se i Saudijska Arabija, Egipat, Iran, Etiopija i UAE. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis