Biznis vesti

Ukidaju se "priviliegije milijardera": Novi narodni front želi da podigne minimalnu zaradu u Francuskoj na 1.600 evra

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2024

-

18:09

Ukidaju se "priviliegije milijardera": Novi narodni front želi da podigne minimalnu zaradu u Francuskoj na 1.600 evra
Žan-Lik Melanšon - Copyright Tanjug AP/Thomas Padilla

veličina teksta

Aa Aa

Levičarski Novi narodni front (NFP), koji je prema aktuelnim rezultatima neočekivani pobednik drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, želi da podigne minimalnu neto zaradu u Francuskoj na 1.600 evra.

Pored toga, NFP u svom političkom programu obećava da će zamrznuti cene osnovnih dobara da bi tako olakšao inflatorne pritiske na domaćinstva u Francuskoj, prenosi Figaro. 

Na listi prioriteta je i hitno ukidanje odluka predsednika Francuske Emanuela Makrona o povećanju starosne granice za odlazak u penziju, tako da bi Francuzi ponovo odlazili u penziju nakon navršenih 60 godina života.

NFP želi da Vlada Francuske bude uključena o trgovinske pregovore poljoprivrednika i trgovaca na veliko i malo da bi poljoprivrednicima bila zagarantovana minimalna cena otkupa koja je za njih isplativa.

Kako se navodi, Novi narodni front takođe namerava da ukine "privilegije milijardera" i poveća oporezivanje najbogatijih Francuza, kao i da više štiti prava radnika i vrati efektivnu radnu nedelju u trajanju od 35 sati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis