Biznis vesti

Čadež: Investicioni kreditni rejting omogućava privredi lakši dolazak do kapitala

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2024

-

15:50

Čadež: Investicioni kreditni rejting omogućava privredi lakši dolazak do kapitala
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je danas dobijanje investicionog kreditnog rejtinga od agencije "S&P" kao jednu od najznačajnijih vesti u poslednje dve decenije, koja govori da postajemo zemlja u koju je sigurno i atraktivno ulagati, a gde posao može rasti bez velikih rizika i s povoljnim stopama rasta.

Čadež je u razgovoru za Tanjug naveo da će privreda sada mnogo lakše dolaziti do kapitala za svoje projekte i nove proizvodne kapacitete.

"Nama je veoma važno da naše velike kompanije, naravno i srednje kompanije, što više izvoze na nova tržišta, a ovim postajemo zaista zemlju u koju kapital ulazi. Kapital traži dobre projekte, a mi projekata i te kako imamo", rekao je Čadež.

On je dodao da sve zemlje teže da dođu do investicionog kreditnog rejtinga, jer u tom slučaju domaće tržište postaje tržište u koje ulaže ceo svet.

"Iz jednog strukturnog ulaganja, kada direktno dolazi investitor, sada dolazimo do sledećeg stepena, a to je da kapital velikih investicionih fondova, kapital banaka i međunarodni globalni kapital dolazi kod vas zato što ste zemlja i tržište od poverenja i zato što možete da ispunite očekivanja", objasnio je Čadež. 

Na pitanje šta smatra ključnim faktorom koji je Srbiji u ovom trenutku doneo inevsticioni kreditni rejting, Čadež navodi da je u pitanju rezultat višedecenijskog rada pri čemu je veliku ulogu igralo gašenje društvenih preduzaće koja su, kako kaže, samo usisavala novac iz budžeta.

"Više od 560 društvenih preudzeća bila su neuspešna, nisu poslovala, a uzimala su novac od građana. To je zaustavljeno i time su stvorene mogućnosti za potpune strukturne reforme", rekao je Čadež.

Dodaje da je veliki uticaj imala i fiskalna konsolidacija, kao i odgovorna politika Narodne banke Srbije.

"Politička stabilnost koju smo imali poslednju deceniju bila je odlučujuća. Vi ne možete da imate poverenje velikih igrača u svetu, a da se ne brinete o tome da imate stabilnost i stabilno druženje za poslovanje u svoj zemlji. I to je ono što smo obezbedili", zaključio je predsednik Privredne komore Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis