Biznis vesti

Mali: Novi kreditni rejting najvažnija stvar u srpskoj ekonomiji poslednjih decenija, ušli smo u prvu ligu

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2024

-

11:55

Mali: Novi kreditni rejting najvažnija stvar u srpskoj ekonomiji poslednjih decenija, ušli smo u prvu ligu
Mali: Novi kreditni rejting najvažnija stvar u srpskoj ekonomiji poslednjih decenija, ušli smo u prvu ligu - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je novi kreditni rejting koji je dobila Srbija od agencije Standards and Purs najznačajniji događaj u srpskoj ekonomiji poslednjih decenija.

Na predstavljanju novog aviona erbas A330-200 koji nosi boje i oznake specijalizovane izložbe EKSPO 2027 na aerodromu Nikola Tesla, Mali je rekao da je izveštajem o novom kreditnom rejtingu Srbija dobila potvrdu ispravnosti svoje ekonomske politike.

"Iz beton lige ušli smo u prvu ligu. Srbija je među najbrže rastućim ekonomijama. Naša ekonomija je druga rastuća ekonomija u Evropi i hoćemo da rastemo još brže. Udeo duga u BDP-u je 46,5 odsto, dok je prema Mastrihtu pravilo da ne sme da pređe 60 odsto, prosek EU je 89 odsto, a na računu imamo šest milijardi", rekao je Mali.

On je naglasio da novi kreditni rejting BBB- omogućava nove investicije, jer poručuju investitorima da je Srbija sigurna zemlja za investitore, a da će se značaj novog kreditnog rejtinga videti tek u narednim mesecima i godinama i da će on znatno pomoći Srbiji u ubrzanom rastu ekonomije.

Dodao je da je cilj Vlade da se stvore uslovi da mladi ostanu u našoj zemlji, a da se oni koji su u inostranstvu vrate.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis