Biznis vesti

Wolt Izrael osumnjičen za poresku prevaru vrednu 33,5 miliona šekela

Komentari

Autor: Euronews Srbija, The Times of Israel

06/06/2024

-

13:53

Wolt Izrael osumnjičen za poresku prevaru vrednu 33,5 miliona šekela
Wolt Izrael osumnjičen za poresku prevaru vrednu 33,5 miliona šekela - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Wolt, popularnu kompaniju za dostavu hrane, istražuje Poreska uprava Izraela zbog sumnje na poresku prevaru koja iznosi više desetina miliona šekela. Elija Ohad Josefjan, glavni operativni direktor kompanije u Izraelu, uhapšen je u ponedeljak, a kasnije je uslovno pušten od strane Prekršajnog suda u Rišon Lecionu - izveštava "The Times of Israel".

Zahtev Poreske uprave opisao je Josefjana kao ključnu ličnost u poslovanju Wolt-a u Izraelu, optužujući ga da koristi fiktivne fakture kompanije pod nazivom "TBO", kako bi se izbeglo plaćanje poreza. Prema finansijskom sajtu Calcalist, takve kompanije za fakturisanje su česte u dostavljačkoj industriji. Sumnja se da se fakture izdate za Wolt odnose na nepostojeće transakcije ili da su preuveličane vrednosti.

Navodne lažirane transakcije iznosile su 230 miliona šekela (61,97 miliona dolara), omogućavajući Woltu da otpiše 33,5 miliona šekela (9,02 miliona dolara). Dodatno, Poreska uprava sumnja da Wolt nastavlja da vrši i druge poreske prekršaje.

U odgovoru na ove optužbe, Wolt je saopštio: "Uvek poslujemo u skladu sa zakonom, pridržavajući se strogih međunarodnih standarda. Naravno, sarađujemo sa državnim organima i pružamo informacije koje imamo o uključenim stranama".

Poslovni model Wolt-a smatran je kontroverznim, jer su njegovi kuriri svojevrsni "frilenseri", a ne direktno zaposleni, što im omogućava da sami biraju radno vreme i koliko će raditi. Ovaj model je često kritikovan zbog nedostatka odgovornosti kompanije kada se povređuju prava dostavljača.

Istraživački izveštaji Ynet-a tokom proteklih godina otkrili su da su dostavljači ponekad odlučivali da rade posredstvom izvođača koji često nisu isplaćivali pune plate ili štitili njihova prava, a u nekim slučajevima činili su i poreske prekršaje. Iako je Wolt izjavio da je prestao sa zapošljavanjem dostavljača posredstvom izvođača 2022. godine, Ynet izveštava da se praksa nastavila.

Dok traje istraga, poslovanje Wolt-a i njegovo poštovanje poreskih zakona u Izraelu se pažljivo ispituju, što naglašava šire izazove sa kojima se suočavaju kompanije u oblasti tzv. "gig ekonomije" (ekonomije honorarnih poslova) kada je u pitanju poštovanje pravnih i etičkih standarda.

Komentari (0)

Biznis