Biznis vesti

McDonald's izgubio zaštitni znak Chicken Big Mac u Evropi: Šta ova sudska odluka znači za druge velike brendove?

Komentari

Autor: Reuters

07/06/2024

-

07:20

McDonald's izgubio zaštitni znak Chicken Big Mac u Evropi: Šta ova sudska odluka znači za druge velike brendove?
Mekdonalds poboljšava ukus svojih hamburgera - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

McDonald's više nema ekskluzivno pravo na termin "Big Mac" za proizvode od peradi u Evropi, posle pet uzastopnih godina nekorišćenja, saopštio je u sredu Opšti sud Evropske unije (drugi po rangu u EU), uručivši delimičnu pobedu u dugotrajnom sporu oko zaštitnog znaka rivalu čuvenog američkog lanca brze hrane - irskoj kompaniji Supermac's.

Presuda Suda sa sedištem u Luksemburgu bila je fukusirana na zahtev kompanije Supermac`s iz 2017. da se opozove Mekdonaldsova upotreba imena Big Mac, koje je američka kompanija registrovala 1996. za proizvode od mesa i živine i usluge koje se pružaju u restoranima.

Kancelarija Evropske unije za intelektualnu svojinu (EUIPO) odbacila je ovaj zahtev za opoziv i potvrdila da McDonald's ima pravo da koristi termin za sendviče sa govedinom ili piletinom, što je navelo irsku kompaniju da sudski ospori odluku.

Supermac's, koji je otvorio svoje prve restorane u Golveju 1978. godine i koji je nastojao da se proširi u Ujedinjenom Kraljevstvu i Evropi, prodaje goveđe i pileće hamburgere, kao i pržene pileće nagetse i sendviče.

Velika pobeda Davida protiv Golijata

Opšti sud u Luksemburgu je odbacio argumente kompanije McDonald's i delimično poništio i preinačio odluku EUIPO-a.

"McDonald's gubi zaštitni znak EU Big Mac za živinske proizvode", odlučile su sudije i dodale:

"McDonald's nije dokazao istinsku upotrebu u neprekidnom periodu od pet godina u Evropskoj uniji u vezi sa određenim dobrima i uslugama".

Američki lanac brze hrane saopštio je u mejlu da i dalje ima pravo na  zaštitni znak Big Mac, koji koristi uglavnom za sendvič sa govedinom, ali i da namerava da nastavi da prodaje svoj Chicken Big Mac, prenosi Reuters.

"Ova odluka ni na koji način neće uticati na našu sposobnost da koristimo ili zaštitimo žig od kršenja", saopštila je kompanija.

Osnivač Supermac's-a Pet Mekdonahi rekao je za irski Newstalk Radio da je odluka "velika pobeda za svakoga ko se preziva Mac".

"To znači da možemo da se proširimo sa Supermac's-om širom EU, tako da je to velika pobeda za nas danas", rekao je on radio stanici.

Vlasnici žigova treba da obrate pažnju na ovu presudu, rekao je Metju Haris, advokat firme Pinsent Masons za intelektualnu svojinu .

"Ovo je veliki poziv za buđenje, i vlasnici poznatih robnih marki ne mogu jednostavno da svoje poslovanje zasnivaju na premisi 'očigledno je da javnost poznaje brend i mi ga koristimo'“, rekao je on.

"Slučaj naglašava da se čak i globalno renomirani brendovi podvrgavaju istom ispitivanju kada moraju da dokazuju stvarnu upotrebu žiga na određenoj teritoriji".

McDonald's može uložiti žalba Sudu pravde Evropske unije, najvišem evropskom sudu, ali još nije jasno da li će to i učiniti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis