Planeta

Izrael želi da skloni krst sa groba svog vojnika jer "vređa" Jevreje: Majka kaže da je plakala od besa i frustracije

Komentari

Autor: Jerusalem post

24/10/2024

-

13:40

Izrael želi da skloni krst sa groba svog vojnika jer "vređa" Jevreje: Majka kaže da je plakala od besa i frustracije
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo odbrane Izraela pokušava da se dogovori sa porodicom narednika Davida Bogdanovskog, koji je poginuo na jugu pojasa Gaze prošlog decembra, da ukloni krst sa njegovog nadgrobnog spomenika.

"Po zakonu nije dozvoljeno postavljanje krsta ili bilo kojeg drugog verskog obeležja na vojni nadgrobni spomenik“, saopštilo je Ministarstvo, prenosi Jerusalem post.

„Ovo je posebno važno na vojnom groblju u Haifi, gde su takođe sahranjeni pali jevrejski vojnici“, dodalo je Ministarstvo, pozivajući se na odluku glavnog rabina izraelske vojske u kojoj se navodi da je "svetost jevrejskog groblja narušena krstom".

Ministarstvo je saopštilo da sarađuje sa javnim odborom za spomenike vojnicima na postizanju dogovora sa porodicom, zbog "zahteva porodica čiji su najmiliji sahranjeni u blizini, koje tvrde da krst vređa njihova osećanja i njihovu sposobnost da se mole", kao i u skladu sa presudom glavnog rabina.

"Ministarstvo odbrane tuguje sa porodicom poginulog borca Davida Bogdanovskog i nastaviće da bude uz porodicu i sve ožalošćene porodice. Ministarstvo odbrane radi i radiće pažljivo  sa svim stranama i nadamo se da ćemo što pre postići dogovor i rešenje", dodaje se u saopštenju.

Drugi grobovi su imali verske oznake

Porodica je rekla da su na drugim grobovima na groblju bila verska obeležja, preneo je portal N12.

Bogdanovski, koji je bio hrišćanin iz Haife, napravio je aliju (izraz za dolazak u "svetu zemlju", to jest Izrael) 2014. iz Ukrajine. On je služio u borbenom inžinjerskom korpusu.

Ranije ovog meseca, majka Bogdanovskog posetila je njegov grob i otkrila da je njegov nadgrobni spomenik bio prekriven crnom tkaninom dok se održavala ceremonija za ubijene 7. oktobra, izvestio je Ynet.

"Nemam reči da opišem poniženje koje sam osetila“, rekla je ona za Ynet.

"Mislila sam da moj David, koji je dao svoj život ovoj zemlji, koji je voleo zemlju svim srcem devet godina, od svoje alije, koji se pridružio vojsci da brani mene, svoju porodicu i sve nas, nije drugačiji nego bilo koji drugi momci, i nije građanin drugog reda. Stajala sam tamo i plakala od besa, frustracije i nerazumevanja“, rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet