Fokus

Procurila američka tajna dokumenta o izraelskom napadu na Iran: Kakvo oružje Izrael planira da upotrebi?

Komentari

Autor: BBC

22/10/2024

-

17:51

Procurila američka tajna dokumenta o izraelskom napadu na Iran: Kakvo oružje Izrael planira da upotrebi?
Procurila američka tajna dokumenta o izraelskom napadu na Iran: Kakvo oružje Izrael planira da upotrebi? - Copyright Tanjug AP/Tsafrir Abayov, Hassan Ammar, Bilal Hussein, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američke vlasti istražuju curenje dva izrazito tajna dokumenta američkih obaveštajnih službi koja opisuju pripreme Izraela za odmazdu protiv Irana. Dokumenti, koji su u petak distribuirani putem aplikacije Telegram, uključuju procenu SAD o planovima izraelskog ratnog vazduhoplovstva i mornarice za predstojeći napad na Iran.

Ova procena se zasniva na tumačenju satelitskih slika i drugih tajnih obaveštajnih informacija.

U ponedeljak je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da je predsednik Bajden "duboko zabrinut" zbog curenja ovih informacija u javnost.

Prema vojnim analitičarima, formulacija koja se koristi izgleda verodostojno i slaže se sa sličnim klasifikovanim dokumentima koji su objavljivani u prošlosti.

Na dokumentima stoji naslov "strogo poverljivo", koji uključuje i akronim FGI koji znači "obaveštajne informacije strane vlade".

Čini se da su dokumenta distribuirana obaveštajnim službama saveza Five Eyes, što uključuje pet zemalja - SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanadu, Australiju i Novi Zeland koje redovno razmenjuju informacije.

Akronim TK u dokumentima odnosi se na "Talent Keyhole", odnosno na satelitske usluge Signals Intellligence (SIGINT) i Imagery Intelligence (IMINT).

Osim toga, prema prečima Njujork tamsa, američki zvaničnici su priznali u privatnim razgovorima da su dokumenti autentični, iako predstavljaju samo deo informacija koje SAD imaju o planovima svog bliskog saveznika.

Šta otkrivaju dokumenta?

Sve u svemu, dva dokumenta predstavljaju klasifikovanu procenu SAD o pripremama Izraela da napadne ciljeve u Iranu, na osnovu informacija analiziranih 15. i 16. oktobra od strane Nacionalne agencije za geoinformacije SAD.

Osnovna tema u sadržaju odnosi se na dva sistema balističkih raketa (ABLM) - Golden Horizon i Rocks.

Rocks je sistem raketa velikog dometa, izrađen od strane izraelske kompanije Rafel, koji je dizajniran da pogađa različite ciljeve - bilo na zemlji, bilo ispod nje. Za Golden Horizon se veruje da se odnosi na raketni sistem Blue Sparrow, dometa približno 2.000 kilometara.

Praktično, to sugeriše da izraelsko ratno vazduhoplovstvo navodno planira sličan, ali na mnogo većem nivou, napad nego onaj koji je sproveden prošlog aprila na iranske radarske instalacije blizu Isfahana.

Tanjug/AP

 

Korišćenjem oružja za velike udaljenosti i daleko od iranske granice, izraelski borbeni avioni neće morati da lete preko nekih zemalja u regionu, poput Jordana.

Nema naznaka da Izrael planira aktiviranje nuklearnog odvraćanja. Na zahtev Izraela, američka vlada nikada javno ne priznaje da njen bliski saveznik, poseduje nuklearno oružje, što je izazvalo određenu nelagodu u Vašingtonu.

Šta se ne navodi u dokumentima?

U ovim dokumentima ne postoje informacije o tome koje ciljeve Izrael planira da napadne u Iranu i kada.

Napominje se da SAD nisu skrivale svoje protivljenje prema ciljanju iranskih instalacija za nuklearna istraživanja ili naftnih postrojenja.

Stoga se kao mogući ciljevi smatraju vojne baze, verovatno one koje pripadaju Iranskoj revolucionarnoj gardi i povezanoj miliciji Basidž - budući da se ova dva entiteta smatraju "kičmom" islamske republike.

Što se tiče vremenskog okvira, mnogi su očekivali da će Izrael već sprovesti svoju odmazdu. Međutim, prošlog aprila je prošlo 12 dana pre nego što je Iran napao Izrael serijom od 300 dronova i raketa kao odmazdu za izraelski vazdušni napad na diplomatske objekte u Damasku u kojem su poginuli mnogi viši komandanti IRGC-a.

Tanjug AP/Abdel Kareem Hana

 

Prema BBC-ju, kašnjenje izraelske odmazde može biti posledica zbrinutosti Vašingtona zbog eskalacije u regionu, s obzirom na to da su ostale samo dve nedelje do predsedničkih izbora u SAD.

Da li je curenje bilo namerno?

Mnogi smatraju da je verovatno reč o namernom curenju od strane nekoga ko je želeo da stane na put izraelskim planovima.

Kako navodi BBC, Iran poseduje značajnu i sofisticiranu sposbnost za sajber rat, pa se istražuje i mogućnost neprijateljske infiltracije.

Tanjug AP/Planet Labs PBC via AP

 

Ovi dokumenti, ako su autentični, što se smatra vrlo verovatnim, pokazuju da, uprkos bliskim odbrambenim odnosima između SAD i Izraela, Vašington i dalje prati svog saveznika čak i kada Izrael u potpunosti ne obelodani svoje planove.

Pored toga, dokumenti pokazuju da su planovi izraelskog ratnog vazduhoplovstva za sprovođenje odmazde protiv Irana prilično napredni i da su preduzete mere za ublažavanje očekivanog iranskog odgovora.

 

Komentari (0)

Svet