Planeta

Štrajk nakon silovanja i ubistva lekarke u Indiji: Kolege se ne vraćaju na posao dok vlast ne ispuni zahteve

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2024

-

15:37

Štrajk nakon silovanja i ubistva lekarke u Indiji: Kolege se ne vraćaju na posao dok vlast ne ispuni zahteve
AP/Mahesh Kumar A. - Copyright AP/Mahesh Kumar A.

veličina teksta

Aa Aa

Grupa lekara pripravnika u indijskoj državi Zapadni Bengal obećala je da se neće vratiti na posao dok vlast ne ispuni zahteve o povećanju bezbednosti nakon silovanja i ubistva lekarke u istočnom gradu Kalkuti.

Dok su protesti u drugim državama postepeno obustavljeni nakon što je Vrhovni sud formirao radnu grupu za bezbednost u bolnici, lekari u Zapadnom Bengalu, gde se incident dogodio u prostoru medicinske poliklinike i fakulteta u Kalkuti nastavili su protest, prenosi Reuters.

Grupa lekara pripravnika iz Zapadnog Bengala protestvovala je danas u Kalkuti, zajedno sa kolegama sa nekoliko medicinskih koledža u državi, insistirajući na svojim zahtevima za boljom bezbednošću u bolnicama.

Zvaničnici bolnice u Zapadnom Bengalu rekli su Reuters-u da su dodali dodatnu pokrivenost sigurnosnih kamera u svoja odeljenja, uveli žensko bezbednosno osoblje, adekvatno osvetljenje i toalete.

Protesti zbog silovanja i ubistva lekarke tokom vikenda su se proširili u inostranstvo, dok su hiljade Indijaca organizovale demonstracije u 25 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države i Japan.

Aktivisti za ljudska prava ističu da je ubistvo lekarke pružio dodatne dokaze o seksualnom nasilju sa kojim se Indijke suočavaju uprkos strožim zakonima koji su uvedeni nakon grupnog silovanja i ubistva devojke u Nju Delhiju 2012. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet