Planeta

Objavljena lista najboljih svetskih univerziteta u 2024. - ovi evropski koledži su ušli u prvih 10

Komentari

Autor: Euronews

30/08/2024

-

09:06

Objavljena lista najboljih svetskih univerziteta u 2024. - ovi evropski koledži su ušli u prvih 10
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropski i američki univerziteti dominirali su na akademskom rangiranju svetskih univerziteta za 2024. godinu (ARWU), a Harvard je ponovo obezbedio prvo mesto.

Britanski, nemački, francuski i švajcarski univerziteti smatraju senajboljim univerzitetima na svetu, prema nedavno objavljenom izdanju Akademskog rangiranja svetskih univerziteta (ARWU) za 2024.

Već 22. godinu zaredom, Univerzitet Harvard, koji se nalazi u Kembridžu u Sjedinjenim Državama, zauzima prvo mesto.

Slede još dve američke institucije, Univerzitet Stanford i Tehnološki institut u Masačusetsu (MIT), koji zaokružuju prva tri.

Univerzitet Kembridž u Velikoj Britaniji je obezbedio četvrto mesto, pozicionirajući se kao najviše rangiran univerzitet u Evropi.

Univerzitet u Oksfordu, koji se takođe nalazi u Velikoj Britaniji, zauzeo je šesto mesto, zaključivši jedina dva predsatvnika koje evropske institucije imaju u prvih 10.

Na preostalim mestima su dominiraju američki univerziteti, sa 8 od 10 na toj listi.

Kako se odlučuje o rangiranju?

ARWU, koji objavljuje ShanghaiRanking Consultancy, određuje rangiranje univerziteta procenom nekoliko indikatora akademskog i istraživačkog učinka.

Ovo uključuje dostignuća kao što su alumni koji osvajaju prestižne nagrade kao što su Nobelove nagrade i Fildsove medalje za procenu kvaliteta obrazovanja i slično, sa osobljem za procenu kvaliteta fakulteta u institucijama.

Dodatni kriterijumi uključuju broj visoko citiranih istraživača (HiCi), publikacije u vrhunskim časopisima kao što su Nature and Science (N&S), radovi indeksirani u glavnim bazama podataka o citatima (PUB) i akademski učinak institucije po glavi stanovnika (PCP).

Evo pregleda 10 najboljih univerziteta ove godine na osnovu njihovih rezultata prema pokazateljima učinka.

Euronews

 

Koji su najbolji univerziteti u Evropi?

Pored britanskih institucija - Univerziteta u Oksfordu i Univerziteta u Kembridžu, koji su zauzeli mestu u prvih 10 na rang-listi, u prvih 50 pominju se i drugi evropski univerziteti.

Prati ih Univerzitet Paris-Saclay u Francuskoj, koji je obezbedio 12. mesto, popevši se za tri pozicije u odnosu na prošlu godinu.

Sledeći je ETH Cirih u Švajcarskoj, 21. u svetu, zatim Imperial College London kao 25. i Univerzitet u Kopenhagenu na 32 mestu.

Broj top univerziteta po zemljama

Euronews

 

U pogledu zastupljenosti, Sjedinjene Države i Kina imaju najveći broj institucija u prvih 100 - 38, odnosno 14 univerziteta.

U Evropi, Velika Britanija ima najveći broj univerziteta u prvih 100, sa osam na listi, a slede Švajcarska, Nemačka i Francuska.

Nemačka po prvi put ima tri univerziteta rangirana među 50 najboljih, uključujući Univerzitet u Minhenu (43.), Tehnički univerzitet u Minhenu (47.) i Univerzitet u Hajdelbergu (50.).

Francuski univerziteti su takođe pokazali konkurentski napredak, a predstavljaju ih Univerzitet Paris-Saclay (12.), Univerzitet PSL (33.) i Univerzitet Sorbona (41.) među 50 najboljih.

Nekih evropskih zemalja poput Italije, Španije, Austrije i Portugala nema na listi 100 najboljih, ali ipak imaju određenu zastupljenost u prvih 500.

Univerzitet u Beogradu nalazi se između 401. i 500. mesta na listi od 1.000 svetski univerziteta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet