Društvo

Srpski student Marko Vukoje u Kini usavršavao znanje o veštačkoj inteligenciji: Stečene veštine želi da primeni u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/08/2024

-

18:00

Srpski student Marko Vukoje u Kini usavršavao znanje o veštačkoj inteligenciji: Stečene veštine želi da primeni u Srbiji
Marko Vukoje - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Kineska vlada u saradnji sa Vladom Republike Srbije finansirala je i podržala projekat „Studiraj na Kineskom univerzitetu", a prvi srpski student kome je pružena prilika da boravi na univerzitetu Huazong  u Vuhanu je Marko Vukoje iz Aranđelovca.

Uspešnom studentu na master programu na modulu za Proizvodno mašinstvo na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu otvorila se prilika da sa vrhunskim stručnjacima i kolegama iz Kine radi na projektu “Metode i tehnologije sa izradu inteligentnog dizajna” (Structured Intelligent Design Methods and Technologies).

Sve je započelo u martu, posetom kineske delegacije Mašinskom fakultetu.

Privatna arhiva

 

“Mašinski fakultet stvarno neguje odnose kako sa lokalnim kompanijama i drugim fakultetima, tako i sa inostranim delegacijama, a onda se otvorila i prilika za saradnju sa Kinom”, rekao je Marko u razgovoru za Euronews Srbija i istakao da je važno da se takve prilike u životu iskoriste.

Dodao da su njega i još nekoliko studenata šef katedre Zoran Miljković i profesorka Živana Jaković pozvali da prisustvuju prezentaciji delegacije iz Kine nakon čega je usledio razgovor o projektima.

“Bilo je ponuđeno oko 17 projekata, a ja sam izabrao da učestvujem na tom koji je vezan za primenu veštačke inteligencije u mašinstvu. Zaista se sve brzo odigralo, za nekih mesec dana, koliko im je trebalo da završe papirologiju i vize, ja sam već bio u Kini”, istakao je Vukoje.

Privatna arhiva

 

Iskustvo koje je stekao za mesec dana koliko je boravio u Vuhanu je neprocenjivo, a plan je da projekat traje od 6 do 12  meseci, kao i da se saradnja nastavi istom dinamikom kao dok je bio u Vuhanu.

“Što se tiče inteligentnog dizajna, to su alati koji koriste veštačku inteligenciju kao podršku inženjerima u procesu dizajniranja i optimizacije. Altair Inspire Studio, na primer, omogućava korisnicima da koriste napredne tehnike kao što su generativni dizajn i simulacija kako bi stvorili efikasnije i inovativnije proizvode. Generativni dizajn koristi algoritme za istraživanje svih mogućih dizajnerskih rešenja na osnovu zadatih kriterijuma, dok simulacija pomaže u predviđanju ponašanja dizajna pod različitim uslovima”, objasnio je Marko.

Privatna arhiva

 

Pomoću tih alata inženjerima se značajno štedi vreme, te brže dolazi do iteracije i optimizacije dizajna.

Ukratko, rad na razvijanju ovih alata značajno će doprineti njegovom poslu u budućnosti, a Marko ne planira da se na istom zaustavi. Ambiciozno razmišlja o nastavku svoje karijere i primeni stečenih znanja u Srbiji.

Privatna arhiva

 

Značajna podrška Vlade Srbije i lokalne samouprave

Komisija za talente Opštine Aranđelovac dodelila mu je nagradu za izuzetno stvaralaštvo, a Vlada Srbije učestvovala je u finansiranju boravka i rada na projektu.

“Znači ta podrška jer bez nje bi sve bilo mnogo teže. Pohvalno je što se vodi računa o mladim ljudima i njihovim vizijama, kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou”, kazao je.

Zato Vukoje nema u planu da napušta Srbiju jer smatra da su uslovi za razvoj karijere u našoj zemlji, posebno na polju mašinstva, odlični.

Boravak u Kini

Marko nam je rekao da je prvi susret sa Kinom bio, u najmanju ruku, neobičan. 

Privatna arhiva

 

“Doživeo sam svojevrsni kulturološki šok jer je zaista to tamo neka druga dimenzija. Za Vuhan sam čuo, nažalost, zbog koronavirusa i pandemije, ali kada sam došao u grad ostao sam bez teksta. Ali pored ogromnih nebodera i gužve imao sam priliku da uživam i u prirodi. Imaju zaista prelepe reke, jezera, šume… S obzirom na to da smo radili na projektu i po 10 sati dnevno, uspeo sam da za mesec dana koliko-toliko obiđem”, kazao je Vukoje.

Na hranu se brzo navikao, iako nam je priznao da mu je najviše nedostajao hleb, a boravak u studentskom domu bio je više nego prijatan.

Privatna arhiva

 

"Kinezi znaju dosta o Srbiji"

Ipak, kako ističe, ono što nas najviše razlikuje jeste mentalitet.

“Bilo mi je neobično to što je socijalni život nisko na listi prioriteta. Prosto, to im nije važno kao nama u Srbiji, više su fokusirani na posao na kom provode i po 10 sati dnevno, tako da i ne čudi što su tehnološki i infrastrukturalno su tu gde jesu”, rekao je.

Privatna arhiva

 

Iznenadilo ga je što Kinezi znaju dosta o Srbiji, ali im je najšokantnija bila činjenica da smo tako malobrojni.

“Vuhan, naprimer, ima oko 11 miliona stanovnika, a to je samo jedan prosečan grad u Kini. Zamislite koliko je njima neverovatno kada čuju da u Srbiji žvi nešto manje od sedam miliona”, kaže Marko.

Privatna arhiva

 

Ističe i da su Kinezi svesni prijateljskih odnosa sa jednom malom evropskom zemljom, ali i kvalitetnih i vrednih ljudi koje Srbija ima. 

Zbog toga je Marku, ali i njegovim kolegama pružena prilika da se usavrše u svojim oblastima i sutra daju doprinos kako svojoj zemlji, tako i čovečanstvu.

"Svoju budućnost vidim u Srbiji"

Iako mu se Kina svidela, kaže da svoj život ne može da zamisli nigde osim u Srbiji.

“Ne bih mogao da odem tamo da živim i radim i jednog dana osnujem porodicu. Ne samo u Kini, nego bilo gde u inostranstvu. Ostaću u Srbiji jer smatram da ovde ima i više nego dovoljno prilika koje možemo da iskoristimo i da živimo jedan lep i normalan život”,  zaključio je Marko.

Komentari (0)

Srbija