Politika

Vučić: Srpski studenti u Kini mogu mnogo da nauče, to je zemlja koja se brzo razvija

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2024

-

10:31

Vučić: Srpski studenti u Kini mogu mnogo da nauče, to je zemlja koja se brzo razvija
Vučić: Srpski studenti u Kini mogu mnogo da nauče, to je zemlja koja se brzo razvija - Copyright Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je srpskim učenicima i studentima koji u okviru programa Međunarodne kulturne razmene mladih putuju u Kinu da je to moderna i uređena država koja se ubrzano razvija i da će poseta biti izuzetna prilika za njih da mnogo toga nauče o toj zemlji što će pamtiti celog života.

"Ovo je za njih izuzetna prilika da nauče nešto o nastanku civilizacije, o tome kako kojom brzinom se razvija današnja Kina, i dobar deo ili čitava Azija, a istovremeno da vide koliko je Kina moderna i uređena zemlja, koliko toga možemo od Kine da naučimo i koliko toga možemo da dobijemo sarađujući sa Kinom", rekao je Vučić u Palti Srbija na prijemu srpskih studenata i srednjoškolca koji putuju u Kinu.

Dodao je da veruje da će vreme provedeno u Kini za njih predstavljati nešto najvažnije u poređenju sa prethodnim godinama provedenim u školi. On je dodao da učenicima posvećenost, učenje, saznavanje rad niko ne može da oduzme.

"Ovo što ćete da vidite i da naučite i u kineskim gradovima, ali i u kineskim fabrikama, kompanijama, je nešto što ćete pamtiti za ceo život", poručio je Vučić.

On je podsetio da je od Šimona Peresa naučio da srednjoškolci i studenti koji ne rade bar po dva sata dnevno nemaju šansu da budu uspešni i nemaju šansu da budu uspešni u budućnosti.

"Takođe sam naučio da mi stariji ukoliko ne učimo najmanje dva do tri sata dnevno, nemamo nikakvu šansu za opstanak i za uspeh", istakao je Vučić.

On je naveo da Srbija sa Kinom ima sve veću trgovinsku razmenu i da je počela implementacija Sporazuma o slobodnoj trgovini, čiji će se efekti još mnogo više osetiti u godinama koje dolaze.

"Već ove godine imamo 23,5 odsto veću trgovinsku razmenu sa Narodnom Republikom Kinom u prvih 6 meseci, nego prošle godine. Što znači da ćemo preći 7,2 - 7,3 milijarde evra trgovinske razmene sa Kinom", rekao je Vučić i naglasio da se Kina polako, ali sigurno približava mestu prvog trgovinskog partnera, koje i dalje drži Nemačka.

Napomenuo je da postoji i značajan rast izvoza Srbije u Kinu, a ne samo uvoza iz Kine i istakao koliko je Srbiji važna saradnja sa tom zemljom.

Tanjug video

 

"Nemojte da zaboravite, Kina je naš prijatelj, naš iskreni prijatelj, čelični prijatelj. Kina nam je pomogla i u teškim trenucima za našu zemlju u Ujedinjenim nacijama i to su stvari koje niko u našoj zemlji ne sme da zaboravi", rekao je Vučić.

Zahvalio je Kini, kompaniji Mint i predsedniku Siju što su omogućili ovu razmenu studenata, a studentima je poželeo uspešan put i izrazio uverenje da će zavoleti Kinu.

Studentkinja Anđela Mitić sa Tehničkog fakulteta iz Novog Sada rekla je da joj je čast što će biti deo prve delegacije koja odlazi u Kinu na razmenu studenata kako bi stekli nova znanja.

"Čast mi je da se obratim u ime studenata i da se zahvalim na pruženoj prilici, na šansi da dođem do novih saznanja, da razmenimo mišljenja o kulturi, tradiciji, ali i napretku u tehnologijama sa studenatima iz Kine. Zahvalna sam predsedniku Vučiću na prilici da idemo u Kinu i posetimo kompaniju Mint koja posluje u mom radnom gradu Loznici, koja omogućava nova radna mesta", rekla je ona. Istakla je da se nada da će i oni imati priliku da kroz ovaj kamp ugoste mlade iz Kine. Svim studentima ovom prilikom na poklon su uručeni tableti.

Li Ming: Srpski studenti imaju priliku da uče o tradicionalnoj i modernoj Kini

Ambasador Kine Li Ming izjavio je da će srpski studenati i srednjoškolci, koji su dobili priliku da u okviru kulturne razmene borave u Kini, imati priliku da uče ne samo o drevnoj tradiciji te zemlje, već i o njenom napretku i modernom razvoju u svim oblastima.

Li Ming je na prijemu srpskih studenata i srednjoškolaca koji putuju u Kinu u okviru programa Međunarodne kulturne razmene mladih Kine i Srbije, izrazio zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na doprinosu čeličnom prijateljstvu dve zemlje.

"Ove godine je predsednik Kine Si Đinping došao u istorijsku posetu Srbiji. Njih dvojica su zajedno izrazili svoju posvećenost da grade dalje odnose i zajedničku budućnost Srbije i Kine, a samim tim i da otpočnu novu eru u našim odnosima. Dvojica predsednika su se dogovorila da će se 300 srpskih mladih ljudi i tinejdžera uputiti i dobiti poziv da na studijskim putovanjima posete Kinu u naredne tri godine", rekao je Li Ming u Palati Srbije.

Ambasador Kine je istakao da je grupa Mint, inspirisana tim dogovorom, pokrenula program razmene studenata između Srbije i Kine.

"Želeo bih da kažem da investicija Mint Grupe u Srbiji nije samo kada je reč o poslu i razvoju poslovne saradnje, već i ulaganju u mlade ljude. U Kini imamo poslovicu koja kaže - čovek ne bi trebalo samo da pročita deset hiljada knjiga, već i da otputuje deset hiljada kilometara daleko kako bi saznao o svetu koji ga okružuje", rekao je Li Ming.

Kako kaže, postoje podudarnosti između dve zemlje, ali i velike mogućnosti za međusobni razvoj.

"U razvoju ovog prijateljstva i odnosa između Kine i Srbije učestvuje sve više i više mladih ljudi. Zaista se nadam da će naši mladi prijatelji na ovom putovanju dosta naučiti o Kini, da će steći dosta iskustava o Kini i da će iskustva o Srbiji podeliti u Kini", poručio je kineski ambasador.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija