Planeta

Gradonačelnik Nagasakija otkrio zašto Izrael nije pozvan na godišnjicu nuklearnog napada: Ambasador SAD otkazao dolazak

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2024

-

08:25

Gradonačelnik Nagasakija otkrio zašto Izrael nije pozvan na godišnjicu nuklearnog napada: Ambasador SAD otkazao dolazak
Tanjug/AP/Kyodo News - Copyright Tanjug/AP/Kyodo News

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik japanskog grada Nagasakija Širo Suzuki rekao je da je nepozivanje Izraela da sutra prisustvuje godišnjoj ceremoniji povodom 79. godišnjice bacanja američke atomske bombe na ovaj grad nije bio politički motivisan i da neće biti promene u toj odluci, dok američki ambasador tvrdi suprotno.

Izjava gradonačelnika Suzukija usledila je dan nakon što je otkriveno da su ambasadori Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije poslali pismo gradu Nagasakiju sredinom jula u kojem su rekli da bi im "bilo teško da obezbede visok nivo prisustva" na događaju ukoliko Izrael bude isključen, preneo je Kjodo.

Suzuki je naveo bezbednosne razloge za ovakvu odluku, uključujući mogućnost demonstracija protiv prisustva Izraela, i rekao novinarima da se nada da će ceremonija biti "održana mirno, u dostojanstvenoj atmosferi".

Tanjug/AP/Kyodo News

 

Gradonačelnik je prvobitno odložio odluku o učešću Izraela, pre nego što je 31. jula objavio da ta zemlja neće biti pozvana. Ova odluka je izazvala povlačenje brojnih izaslanika sa događaja, uključujući ambasadora SAD u Japanu Rama Emanuela, koji je u pismu Suzukiju istakao da ga je izostanak poziva (Izraelu) "ostavio bez izbora", iako je prisustvovao ceremoniji u Hirošimi u utorak.

"Verujem da je vaša odluka politička i da nema veze sa bezbednošću i sigurnošću događaja. Siguran sam da ste svesni da neću biti jedini ambasador koji neće prisustvovati ovogodišnjoj ceremoniji u Nagasakiju iz sličnih razloga" napisao je Emanuel.

Britanska ambasadorka u Japanu Džulija Longbotom takođe je ranije ove nedelje poručila da ove godine neće prisustvovati ceremoniji kao odgovor na odluku grada Nagasakija. Suzuki je rekao da je odluka nekih ambasadora da ne prisustvuju ceremoniji "žalosna" dodajući da se nada da će ponovo učestvovati od naredne godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet