Planeta

Opozicione lidere u Venecueli čeka krivična istraga zbog podstacanja policije i vojske da krše zakon

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2024

-

08:54

Opozicione lidere u Venecueli čeka krivična istraga zbog podstacanja policije i vojske da krše zakon
Opozicione lidere u Venecueli čeka krivična istraga zbog podstacanja policije i vojske da krše zakon - Copyright Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix

veličina teksta

Aa Aa

Glavni tužilac Venecuele Tarek Vilijam Sab najavio je pokretanje krivične istrage protiv opozicionog predsedničkog kandidata Edmunda Gonzalesa i liderke opozicije Marije Korine Mačado zbog njihovog poziva oružanim snagama da otkažu poslušnost predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru i da ''prestanu sa represijom na demonstrante''.

Sab je rekao da su Gonzales i Mačado ''lažno proglasili pobednika na predsedničkim izborima" i da je reč o kandidatu koga za pobednika nije proglasilo Nacionalno izborno veće, koje jedino ima nadležnost da to učini, prenosi AP.

Tužilac je dodao da su njih dvoje otvoreno podsticali policijske i vojne zvaničnike da ne poštuju zakon.

Prema njegovim rečima, Gonzales i Mačado su činili i druga krivična dela, uključujući uzurpaciju funkcija i širenje lažnih informacija s ciljem izazivanja straha i zavere.

Gonzales i Mačado su prethodno u pisanoj poruci pozvali pripadnike bezbednosnih snaga Venecuele da otkažu lojalnost predsedniku Venecuele Maduru.

''Apelujemo na savest vojske i policije da se stave na stranu naroda i njihovih porodica. Pobedili smo na ovim izborima bez ikakve sumnje. Sada je na svima nama da poštujemo glas naroda", naveli su Gonzales i Mačado.

Posle izbora održanih 28. jula, izborna komisija Venecuele proglasila je Madura, koji je na vlasti od 2013. godine, pobednikom sa 51 odsto glasova, ali opozicija tvrdi da je počinjena prevara i da je njen kandidat Edmundo Gonzales pobedio sa 67 odsto dobijenih glasova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet