Planeta

"Najveća sila na svetu to ne prašta": Zašto je progon Asanža toliko dugo trajao i kakva se poruka šalje novinarima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/06/2024

-

14:11

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Australijski istraživački novinar i osnivač Wikileaks-a Džulijan Asanž (57) pušten je rano jutros iz britanskog zatvora "Belmarš", odakle je odleteo na Tajland. Njegova supruga Stela Asanž potvrdila je da je on pristao da prizna krvicu po jednoj tački američke optužnice za špijunažu, ali da neće biti pritvoren od strane američkih vlasti, već će biti osuđen pred Okružnim sudom na Severnim Marijanskim ostrvima, prekomorskoj teritoriji SAD.

Američki tužioci naveli su u sudskim dokumentima da je Asanž pristao da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane. Prema sudskim dokumentima, Asanž bi trebalo da bude osuđen na ostrvu Sajpan u sredu u 9 sati po lokalnom vremenu na zatvorsku kaznu od 62 meseca, koliko je već proveo u britanskom zatvoru.

Progon Asanža počeo je nakon što je Wikileaks 2010. objavio dokmentaciju o ubistvima i mučenju civila i zatvorenika u Iraku i Avganistanu za vreme američke okupacije posle ratova 2003. odnosno 2001. godine. Najpoznatiji je snimak nazvan "Kolateralno ubistvo" iz 2007. na kojem američki helikopter puca na grupu muškaraca na ulici u Bagdadu, koji su identifikovani kao pobunjenici, i ubija njih 11. Među ubijenim "pobunjenicima" bila su i dva novinara Reuters-a.

Wikileaks je objavio blizu 100.000 dokumenata, što je najveći incident sa curenjem poverljivih informacija u američkoj istoriji.

Kada formalnost potpisivanja presude bude završena Asanž bi konačno trebalo da bude slobodan čovek posle skoro 12 godina zatočeništva u Ambasadi Ekvadora u Londonu i iza rešetaka. Stela Asanž, inače advokat, rekla je da postoji "principijelan sporazum" između njenog supruga i američkog Ministarstva pravde.

"Kada sudija to potpiše, onda je to formalno stvarno (...) Nismo bili baš sigurni do poslednja 24 sata da se to zaista dešava", kazala je ona za BBC.

Stela dodaje da je do napretka u procesu došlo kada je Viši sud u Londonu počeo da razmatra Džulijanovu ustavnu odbranu.

"Tada smo videli iskorak u odnosu na dogovor između strana", rekla je ona i dodala da je "ograničena" u pogledu onoga što može da kaže o načelnom sporazumu sa Ministarstvom pravde SAD.

Australijska vlada platila je 500.000 američkih dolara za Asanžov let iz Velike Britanije do Australije preko Tajlanda i Severnih Marijanskih ostrva, potvrdila je Stela Asanž navodeći da će novac vratiti iz fonda osnovanog za pomoć njenom suprugu.

Australija je inače odigrala ključnu ulogu u obezbeđivanju dogovora da Asanž prizna krivicu po jednoj tački optužnice u vezi sa kršenjem američkog zakona o špijunaži.

Stela Asanž takođe kaže da njihovo dvoje dece još uvek ne zna da će njihov otac biti oslobođen.

Rekla je da niko neće moći da spreči decu, staru pet i sedam godina da "viču sa krova" kada budu saznali, kao i da im polako i postepeno saopštava informacije, prenosi Guardian.

Wikileaks je objavio da je sve ovo što se dogodilo rezultat globalne kampanje koja je obuhvatila lokalne organizatore, različite aktiviste za slobodu, štampe, zakonodavce, lidere iz celog političkog spektra, ali su takođe naglasili da je Asanž proveo više od pet godina izolovan u ćeliji dimenzija dva puta tri metra, 23 sata dnevno.

Čelsi Mening je takođe skupo platila borbu za istinu

Wikileaks je ogromnu turu dokumenata dobio od Čelsi Mening, bivšeg vojnika, koja je obelodanila preko 251.000 diplomatskih depeša i više od 482.000 vojnih izveštaja, koji se kolektivno nazivaju "Irački ratni dnevnici“ i "Avganistanski ratni dnevnik“. Dokumenta je objavila između aprila 2010. i aprila 2011.

Nakon što je identifikovana kao izvor curenja informacija, Mening je uhapšena u maju 2010. i suočila se sa 22 tačke optužnice, uključujući krađu, špijunažu i pomaganje neprijatelju, što je omogućavalo i smrtnu kaznu. U februaru 2013. priznala je krivicu po 10 tačaka optužnice. 

Suđenje za preostale tačke počelo je 3. juna 2013. godine. Mening je 30. jula osuđena po 17 prvobitnih tačaka, isključujući pomaganje neprijatelju. Ona je osuđena na 35 godina zatvora u vojnom zatvoru sa maksimalnim stepenom obezbeđenja. Međutim, 17. januara 2017. predsednik Barak Obama je ublažio njenu kaznu, pa je u zatočeniptvu provela skoro sedam godina, da bi bila puštena 17. maja 2017.

Od svog puštanja na slobodu, Mening je učestvovala u raznim diskusijama o uzbunjivanju i svom iskustvu kao trans osobe. Takođe je napisala memoare pod nazivom "README.txt“, u kojima prepričava svoja iskustva iz vojske i motivaciju iza svojih akcija. U knjizi ona izražava želju da ospori pojednostavljeni narativ o ratu koji preovladava u društvu, gde se preispitivanje ustaljenog gledišta često doživljava kao nelojalnost.

Njena osećanja u knjizi odražavaju ono što je napisala u istoimenom dokumentu januara 2009. Tada je procurele informacije navela kao jedan od najznačajnijih dokumenata našeg vremena, koji je u stanju da razotkrije pravu prirodu asimetričnog ratovanja 21. veka tako što će raspršiti maglu rata.

Lavina reakcija krenula je da stiže sa svih strana, a posebno iz sveta novinarstva, nakon što je na društvenim mrežama postao viralan video Asanža kako se ukrcava na avion.

Engleski istraživački novinar Met Kenard kaže da je Asanž "heroj za vekove" i da je ono što je "izdržao za sve nas nezamislivo", dodavši da treba uživati u ovom trenutku.

On je takođe napisao da posao nije gotov i objavio šemu svih ličnosti i organizacija koje su se, po njemu, zaverile da progone Asanža, objasnivši kako su povezane.

"Svaki novinar, sudija i političar koji su se urotili da ga drže u pritvoru 12 godina zbog razotkrivanja ratnih zločina. Biće ravnanja računa. Nećemo mirovati", napisao je on uz mapu njihovih interakcija u slučaju protiv osnivača Wikileaks-a.

Reporteri bez granica postavili su ovu fotografiju sa natpisom "Free Assange"na društvenoj mreži X i napisali da je veliko olakšanje što je to opasno krivično gonjenje konačno privedeno kraju. Takođe kažu da je to pobeda novinarstva i slobode štampe. 

"Ministarstvo pravde je otkrilo da je osnivač Wikileaks-a Džulijan Asanž postigao sporazum koji će mu omogućiti da izbegne bilo kakvo dodatno zatvorsko vreme. A takođe će mu omogućiti da se vrati u svoju rodnu Australiju. Ovo je kulminacija višegodišnje krivičnog postupka koji je zaista postao predmet međunarodne intrige i prava saga koja se odigrala na više kontinenata. Čini se da je ovo za ovako komplikovan slučaj bio jedini način da se završi", rekao je novinar agencije AP Erik Tejker. 

"Kakav divan dan i sjajne vesti. Nisam mislio da ćemo tako brzo doći do ovog trenutka, ali mislim da ćemo čuti još mnogo toga u narednim danima i nedeljama. A on će se radovati što će se uskoro ponovo vratiti supruzi i svoje dvoje dece", kaže Aleks Antik australijski senator.

Još jedan američki istraživački novinar i osnivač portala Intercept Glen Grinvald, ogorčen je što je Asanž progonjen skoro 15 godina i bio primoran da prizna krivicu "uprkos tome što nije počinio nikakav zločin".

"Ali na ljudskom i ličnom nivou, lepo je gledati ga kako izlazi iz zatvora kao slobodan čovek i konačno napušta Veliku Britaniju", napisao je on.

"Više nego bilo ko drugi na ovoj planeti, Džulijan Asanž je razotkrio zločine države i obmanu kojom se oni sakrivaju od javnosti. Njegov progon i mučenje razotkrili su pretnju koju državna vlast vidi u informisanom građanstvu. Njegova sloboda je retka pobeda za čovečanstvo, kojem je služio sa neviđenom hrabrošću. Zahvalan sam svima koji su ovo omogućili, a posebno njegovoj supruzi Steli Asanž. Nikada nećemo moći da se odužimo za žrtvu porodice Asanž", napisao je na X-u istraživački novinar sa portala Greyzone Aron Mate.

Australijski premijer Entoni Albaneze rekao je da želi da se Asanž što pre vrati kući u Australiju, kao i da je krhkog zdravlja.

"Bez obzira na stavove koje ljudi imaju o gospodinu Asanžu i njegovim aktivnostima, slučaj se predugo odugovlačio“, rekao je Albaneze u obraćanju u parlamentu.

Pre nego što je postao premijer Albanez je 2019. godine, zajedno sa drugim poslanicima, poslao pismo tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Velike Britanije, pozivajući britansku vladu da blokira izručenje Asanža u SAD.

Reakcije stižu i od strane američkih kongresmena i sa demokratske i sa republikanske stranke kada je reč o onima koji su se zalagali za njegovo oslobađenje. Demokrata Džim Mekgavern kaže da misli da Asanž nije prekršio zakone o špijunaži i da uopšte nije ni trebalo da bude optužen. Zbog toga je zabrinut da sporazum o priznanju krivice predstavlja loš presedan. 

Republikanac Tomas Mesi je nazvao sve to što se dešavalo prethodnih godina travestijom i dodao predsednici Barak Obama, Donald Tramp, i Džozef Bajden nikada nisu trebali da pokrenu ovo krivično gonjenje.

Kakve su bile reakcije na društvenim mrežama možete pogledati u emisiji "Kocka" u videu ispod.

Euronews TV

Radomirović: Proces je trajao toliko dugo jer je Asanž objavio tajne najveće sile na svetu

Urednik Pištaljke Vladimir Radomirović smatra da je proces protiv Asanža toliko trajao zato što je on zajedno sa Wikileaks-om objavio tajne najveće sile na svetu koja takve stvari ne prašta.

"Znamo i da je izvor koji je dostavio sve te podatke Wikileaks-u Čelsi Mening takođe bila osuđena ali ju je Obama pomilovao pred sam istek svog mandata. Bilo je najava i od Bajdena da će Asanž biti pomilovan i da će na drugi način biti rešen taj slučaj. To je došlo očigledno u trenutku kada su vođeni pregovori o tome kako da se ovo reši. Ali, Asanž je žrtva najveće sile na svetu i to je ono što se njemu desilo, i ovo što je morao da prizna jednu tačku optužnice zapravo je poruka svim novinarima koji se usude da razotkriju tajne Sjedinjenih Američkih Država, pogotovo tajne koje se odnose na ratove koje SAD vode gotovo po celom svetu i na žrtve koje ti ratovi donose", rekao je Radomirović za Euronews Srbija.

Asanž je za vreme progona imao široku podršku u svetu, koja naizgled nije jenjavala. Takođe je postao simbol slobode medija, slobode govora, ljudskih prava, ali je sada bio prinuđen da prizna da je prekršio zakon. 

Bez obzira na predstojeću presudu, Radomirović kaže da on ne može biti špijun i da je to samo izgovor, upozoravajući na opasnost od gonjenja novinara od strane SAD, čak i ako su ispoštovali sva pravila.

"Krivica, odnosno to što su SAD iskoristile zakon o špijunaži iz 1917. da gone jednog novinara koji nema nikakve veze sa špijunažom i ne može biti špijun jer je novinar i da gone jednog čoveka koji nije ni državljanin jedne američke države, zaista je opasna poruka po sve novinare u svetu", kaže on i nastavlja:

"Dakle, SAD ako reše mogu da krivično gone bilo koga od nas, čak i ako nismo državljani Amerike, čak i ako smo novinari koji su uradili sve po pravilima novinarstva, zaštitili svoje izvore, zaštitili ljude koji mogu biti ugroženi tim objavama. Znamo da su SAD godinama tvrdile da je Asanž ugrozio živote njihovih izvora na licu mesta, dakle ljudi koji za SAD obavljaju neke poslove po čitavom svetu, ali nijedan dokaz o tome nismo videli za sve ove godine. Može se pretpostaviti da je to bio samo izgovor da se on goni i da dođe do onoga što smo saznali pre par godina, da je u vreme Trampa, tadašnji direktor CIA Majk Pompeo, spremao čak i ubistvo Asanža u slučaju da on bude pušten i zatvoren u Londonu", kaže urednik Pištaljke. 

Ostatak izjave Radomirovića pogledajte u videu ispod.

Euronews TV

Komentari (0)

Svet