Planeta

Tramp dobio 50 miliona dolara od samo jednog donora: Povučeni milijarder odustao od podrške Kenediju

Komentari

Autor: BBC

21/06/2024

-

13:13

Tramp dobio 50 miliona dolara od samo jednog donora: Povučeni milijarder odustao od podrške Kenediju
Tramp dobio 50 miliona dolara od samo jednog donora: Povučeni milijarder odustao od podrške Kenediju - Copyright Tanjug/AP/Rick Scuteri

veličina teksta

Aa Aa

Predsednička kampanja Donalda Trampa dobila je donaciju od 50 miliona dolara od konzervativnog milijardera Timotija Melona, objavljeno je u četvrtak.

Fond pod nazivom "MAGA Inc" saopštio je Federalnoj izbornoj komisiji da je prošlog meseca dobio više od 68 miliona dolara od donora.

Rojters je izvestio da je Melon, naslednik bankarske porodice Melon iz Pitsburga, dao 50 miliona dolara. Još 10 miliona dolara stiglo je od bračnog para milijardera Liz i Dik Ujhlajn.

Američki mediji objavili su da je Melon poslao donaciju dan nakon što je Tramp osuđen po 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih spisa.

Melon je takođe bio najveći donor nezavisnom predsedničkom kandidatu Robertu F. Kenediju Mlađem, dajući njegovom fondu "American Values" najmanje 20 miliona dolara.

inače, donacije se prikupljaju preko tzv. "superpakova", što su nezavisni "komiteti za političku akciju“, koji mogu prikupiti neograničene količine novca za podršku izbornom kandidatu.

Donacija Melona pomogla je Trampovim saveznicima da preteknu saveznike američkog predsednika Džoa Bajdena po potrošnji na kampanju poslednjih nedelja.

Melon, koji živi u Vajomingu i retko ga fotografišu, je pilot amater koji je investirao i vodio kompanije koje se bave transportom, piše BBC.

Forbs procenjuje da porodica Melon vredi oko 14,1 milijardi dolara.

U međuvremenu, Rojters je izvestio da je milijarder Majk Blumberg dao skoro 20 miliona dolara "superpakovima" koji podržavaju Bajdena.

Doprinos Blumberga uključuje 19 miliona dolara nezavisnoj grupi Bajdenovih pristalica poznatoj kao "Future Forvard" ili "FF PAC".

Još 900.000 dolara dato je "Bajdenovom fondu za pobedu", koji je kombinacija Bajdenove kampanje i raznih odbora Demokratske stranke.

U četvrtak je "superpak" za Kenedija izvestio da je prošlog meseca uzeo samo oko 280.000 dolara, a da ništa od toga nije došlo od Melona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet