Planeta

Kina prelomila: Neće učestvovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini jer "nisu ispunjena očekivanja"

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2024

-

12:20

Kina prelomila: Neće učestvovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini jer "nisu ispunjena očekivanja"
Kina prelomila: Neće učestvovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini jer "nisu ispunjena očekivanja" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina neće učestvovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini sledećeg meseca u Švajcarskoj, budući da očekivanja Pekinga, koja uključuju učešće i Kijeva i Moskve, nisu ispunjena, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ističe se da je Kina uvek insistirala na tome da međunarodnu konferenciju o miru moraju da podrže i Rusija i Ukrajina, uz ravnopravno učešće svih strana i da o svakom predlogu o primirju treba da se razgovara na pravičan i ravnopravan način, prenosi Reuters. 

"U suprotnom, biće teško da (konferencija) igra suštinsku ulogu u obnavljanju mira'', rekao je potparol ministarstva Mao Ning na brifingu za medije.

Rojters navodi da švajcarska vlada traži širok odziv iz različitih delova sveta na samit 15-16. juna, za koji se Bern nada da će utrti put mirovnom procesu u Ukrajini 

Rusija nije pozvana na konferenciju, a Moskva tvrdi da je bez njenog učešća, ovaj samit beskorisan.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u četvrtak je izjavio da bi Kina mogla da organizuje mirovnu konferenciju na kojoj bi učestvovale Rusija i Ukrajina.

Ukrajina je u januaru pozvala kineskog predsednika Si Đinpinga da učestvuje na planiranom samitu svetskih lidera u Švajcarskoj, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je ove nedelje predsednika SAD Džozefa Bajdena da prisustvuje, ali Vašington nije saopštio koga će poslati na samit, navodi Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet