Planeta

Amerikanci imaju spektakularan plan za rat sa Kinom: Ogromne plutajuće vojne baze kao iz video igara (VIDEO)

Komentari

Autor: Naval News, Euronews Srbija

05/05/2024

-

19:10

Amerikanci imaju spektakularan plan za rat sa Kinom: Ogromne plutajuće vojne baze kao iz video igara (VIDEO)
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedna kompanija američke vojne industrije predstavila je plan za naoružavanje Pacifika ogromnim plutajućim bazama, koji liči na koncept video igara.

U tu svrhu bi firma "Gibbs & Cox", specijalizirana za pomorsku arhitekturu, prenamenila neiskorišćene naftne platforme i pretvorila ih u mobilne baze za snabdevanje brodova naoružane raketama. Ideju su predstavili na jednom sajmu vojne tehnike u Vašingtonu i nazvali je MODEP (Mobile Defense/Depot Platform).

"Naš cilj je da pronađemo rešenje koje će pomoći izazovnom problemu sa kapacitetom u zapadnom Pacifiku. Jer imamo nedovoljno ćelija, nedovoljno projektila, to je nedovoljno da bi zadržali te brodove na isturenom položaju", rekao je Dejv Zuk, arhitekta i menadžer Odeljenja za borbene sisteme u Gibbs & Cox-u, za mornarički portal Naval News.

MODEP koncept se odnosi na "veliku plutajuću ostrvsku bazu" koja je sposobna da se pozicionira "na idealnoj udaljenosti od obale" i da nezavisno radi skoro šest meseci. Bio bi konfigurisan ili za funkciju snabdevanja ili za lansiranje projektila, a očigledna meta sistema bila bi Kina. 

Inače, Američka mornarica trenutno nema sposobnost da ponovo napuni svoje raketne lansere na moru. MODEP bi to rešio tako što bi imao dve dizalice koje mogu da podignu po 100 tona.

Verzija raketne baze mogla bi da sadrži do 512 ćelija Raketnog sistema za vertikalno lansiranje (VLS) ili do 100 novih Velikih bacača raketa (LML). Ovaj koncept takođe u smanjuje rizike i troškove zbog kopnenih odbrambenih sistema, tvrdi kompanija. Sličan projekat sa naftnim platformama razmatrao je i Japan kao alternativu svom otkazanom programu protivraketne odbrane Aegis Ashore.

I američka i japanska varijanta mogle bi da putuju brzinom od pet do osam čvorova (od devet do 15 kilometra po satu) kako bi prelazile oko 200 nautičkih milja (370 kilometara) dnevno i zadržale stabilnost čak i na talasima do 20 metara visine.

Ideja je da MODEP ima domet od 4.000 nautičkih milja (oko 7.400 kilometara) bez dopunjavanja goriva, da proizvodi između 6-20 megavata struje, da drži do 2,3 miliona galona (8,7 miliona litara) goriva i da ima radionicu za održavanje i popravku ratnih brodova.

Najbolji deo, prema kretorima mobilne baze, je to što postoji do šest komercijalnih naftnih platformi koje bi mogle biti prebačene u vojne svrhe po relativno niskoj ceni zbog "prekomerne ponude na tržištu nafte". Platforme bi mogle biti spremne za samo dve godine, saopštila je kompanija.

Za sada ni Pentagon ni Američka ratna mornarica nisu zvanično komentarisali predlog.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet