Fokus

SAD, Južna Koreja i Japan formiraju novi tim za nadzor sankcija protiv Severne Koreje

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2024

-

11:45

SAD, Južna Koreja i Japan formiraju novi tim za nadzor sankcija protiv Severne Koreje
SAD, Južna Koreja i Japan formiraju novi tim za nadzor sankcija protiv Severne Koreje - Copyright AP/Wong Maye-E

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države, Južna Koreja i Japan najavili su danas osnivanje novog multinacionalnog tima koji će pratiti sprovođenje sankcija protiv Severne Koreje, nakon što su Rusija i Kina blokirale nadzor UN.

Tim, pod nazivom Multilateralni tim za nadzor sankcija, formiran je nakon što je Rusija u martu odbila obnovu mandata ekspertskog panela UN, koji je 15 godina nadzirao primenu sankcija protiv Severne Koreje, dok je Kina tokom glasanja bila uzdržana.

Novi tim ima za cilj nastavak rada panela UN, uključujući redovno izveštavanje o sprovođenju sankcija, preneo je Rojters. 

U taj tim biće uključene i druge zemlje, poput Velike Britanije, Francuske i Nemačke, izjavio je južnokorejski zvaničnik.

Osnivanje tima najavili su, na zajedničkoj konferenciji za medije u Seulu, zamenik američkog državnog sekretara Kurt Kembel, zamenik južnokorejskog ministra spoljnih poslova Kim Hong-kijun i zamenik japanskog ministra spoljnih poslova Masataka Okanoa, zajedno sa ambasadorima osam zemalja.

Kembel je naglasio da je Rusija, kako je naveo, verovatno blokirala obnovu UN panela zbog izveštaja o ilegalnim vojnim transakcijama sa Severnom Korejom. 

Iako nova inicijativa možda neće imati istu međunarodnu legitimnost kao operacije koje imaju podršku UN, ona može efikasnije da prati Severnu Koreju, jer će biti oslobođena pritiska Moskve i Pekinga, zaključuje britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet